Cognitive Radio Questions and Answers – Architecture – Cognitive Radio Functions

«
»

This set of Cognitive Radio Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Architecture – Cognitive Radio Functions”.

1. Which among the following function is achieved by using acoustic sensor?
a) Effector function
b) User interface function
c) Cognition function
d) Software defined function
View Answer

Answer: b
Explanation: The user interface functions use various devices such as haptic sensors, acoustic sensors, and video sensing functions. The haptic sensors get input from buttons, the acoustic sensors parses through recorded voice to interpret the input, and visual perception is employed to use videos as input.
advertisement

2. What service is offered by system applications?
a) Interaction services
b) Information services
c) Intra-system communication
d)Media dependent services
View Answer

Answer: b
Explanation: System application offers information services of value to the user. It is responsible for providing the applications such as phone book, text messaging, networking, and gaming, etc. It is also responsible for hiding information that is not primarily important for a user such as the technology being used for communication.

3. Which among the following is not carried out by local effector function?
a) Speech synthesis
b) Text analysis
c) Multimedia display
d) Geo-location
View Answer

Answer: d
Explanation: Speech synthesis, text analysis, multimedia display, and graphics fall under the category of local effector functions. It involves finding user information on information states, identifying plans, and determining the probability of potential communication through parsing and interpretation.
advertisement
advertisement

4. Which among the following gives the full form of RXML?
a) RicXon Macro Language
b) RicXon Micro Language
c) RoXen Macro Language
d) RoXen Micro Language
View Answer

Answer: c
Explanation: RoXen Macro Language is a server scripting language with syntax similar to that of HTML. The functions which impart external communication and internal reasoning in a self-aware radio are implemented using RXML.

5. Which among the following statements is true about the RXML statements given?

<Cognitive radio platform/>
<Functional-Components>
<Func1/><Func2/><Func3/><Func4/><Func5/><Func6/>
</Functional-Components>
</Self>	
advertisement

a) The hardware and software platform is dependent of the functional components of the cognitive radio
b) The functional components of the cognitive radio are dependent on the hardware and software platform
c) The hardware and software platform are independent of each other
d) The hardware and software platform is independent of the functional components of the cognitive radio
View Answer

Answer: d
Explanation: The organisation of the statements defines a cognitive radio with six functional components. The enclosure of the functional components within <Functional-Components> and </Functional-Components> indicate that the hardware and software platform is independent of the functional components of the cognitive radio.

6. Which among the following describes the functions of cognitive radio?
a) Define personalities
b) Monitor knowledge
c) Define antenna direction using pre-stored tables
d) Support plug and play
View Answer

Answer: b
Explanation: The cognition functions of a cognitive radio include monitoring and constructing knowledge, particularly of repeated actions and characteristics exhibited by user, surroundings, and radio. This helps information services to match the preferences of the user.
advertisement

7. What degree of capability is achieved by the installation of a GPS receiver in a radio?
a) Aware
b) Adaptive
c) Cognitive
d) Programmable
View Answer

Answer: a
Explanation: An aware device can obtain useful information. A device with GPS receiver is capable of sensing its location. However, a device becomes adaptive only when it uses the information for an application such as a map.

8. How can a radio be trained to accept commands from one owner entity?
a) Perception functions
b) Sensory functions
c) Awareness functions
d) Adaptive functions
View Answer

Answer: a
Explanation: Perception functions can sense and trace known, unknown, and background information at all time. It is considered as a sub-category of cognition functions. The ability to accept commands from a particular entity and ignore all other entities is provided by perception functions.
advertisement

9. Which among the following categories include an accelerometer?
a) Global effectors
b) Environmental sensors
c) Local effectors
d) User interface sensors
View Answer

Answer: b
Explanation: Environmental sensors measure various characteristics in the surrounding domain. This includes temperature, vibration, power, exposure to light, position of sun, velocity, etc. It enables perception.

10. Adaption may be pre-programmed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Awareness enables adaption. Adaption is ability to direct a change according to input obtained from sensing. Adaption may be achieved without introducing learning through pre-programming. However, it is not possible to program all possible changes hence the next level of capability cognition is required.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Cognitive Radio.

To practice all areas of Cognitive Radio, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter