Cognitive Radio Questions and Answers – Techniques – Artificial Intelligence – 1

«
»

This set of Cognitive Radio Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Artificial Intelligence – 1”.

1. Bayesian networks uses ____
a) directed cyclic graph
b) directed acyclic graph
c) undirected cyclic graph
d) undirected acyclic graph
View Answer

Answer: b
Explanation: A Bayesian network is a probabilistic graphical model where a group of variables and their conditional dependencies are represented using directed acyclic graph. Directed acyclic graph is a directed graph and does not have directed cycles.
advertisement

2. Bayesian network can match ____ with ____
a) an incident, probable cause
b) a definite cause, probable consequence
c) a incident, similar incident
d) a cause, similar cause
View Answer

Answer: a
Explanation: A Bayesian network examines an event and determines the probability of a known cause activating that event. For example, a Bayesian network can be used to examine the symptoms of a person and match it with a probable disease.

3. Bayesian network that models speech signals are called ____
a) signal Bayesian network
b) sequential Bayesian network
c) series Bayesian network
d) dynamic Bayesian network
View Answer

Answer: d
Explanation: Bayesian network that replicate sequence of variables such as speech signals are called as dynamic Bayesian network. It has been applied in robotics, bioinformatics, and digital forensics. It is a generalisation of Hidden Markov Model and Kalman filter.
advertisement
advertisement

4. Which among the following is not represented by node in Bayesian network?
a) Latent variables
b) Observable variables
c) Hypotheses
d) Conditions
View Answer

Answer: d
Explanation: The nodes in a Bayesian network represent latent variables, observable variables, unknown parameters, and hypotheses. The conditions are represented using edges. The nodes which are not connected by edges are conditionally independent.

5. The process of computing the ____ of variables when provided with supporting conditions is called ____
a) prior distribution, probabilistic inference
b) posterior distribution, probabilistic inference
c) prior distribution, probabilistic query
d) posterior distribution, probabilistic query
View Answer

Answer: b
Explanation: The process of computing the posterior distribution of variables when provided with supporting conditions is called probabilistic inference. It is probability of one or more variable taking a particular set of values.
advertisement

6. Expert system is a computer system capable of resolving _____ problems.
a) recognition
b) decision making
c) transfer
d) storage
View Answer

Answer: b
Explanation: An expert system is a computer system that performs decision making based on facts and heuristic approach. It can solve difficult issues occurring within a specific domain.

7. Which among the following is used expert systems?
a) If-then rules
b) Arithmetic rules
c) Logical rules
d) Procedure rules
View Answer

Answer: a
Explanation: Expert systems are enriched with information and use reasoning to solve complex decision making problems. The process is depicted with a set of if-then conditions instead of conventional procedural code.
advertisement

8. What are the two major units of expert systems?
a) Knowledge base and performance engine
b) Performance engine and inference engine
c) Radio base and performance engine
d) Knowledge base and inference engine
View Answer

Answer: d
Explanation: Knowledge base is a large storage of facts and rules obtained from experts of a domain. Inference engine uses the knowledge to deduce new solutions and resolve the query presented by the user.

9. Which among the following is considered as disadvantage of expert system?
a) Fast prototyping
b) Development process
c) Maintenance
d) Knowledge acquisition
View Answer

Answer: d
Explanation: The process of gathering information for knowledge base is difficult as it required input from highly experienced and valued domain experts. Several tools are being developed to automate the process of collecting relevant information, designing, and maintenance of rules.
advertisement

10. DENDRAL is an example for expert system.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: DENDRAL is a successful implementation of expert system in organic chemistry. It was developed in 1965. It is applied in chemical analysis to predict molecular structure.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Cognitive Radio.

To practice all areas of Cognitive Radio, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter