Instrumentation Transducers Questions and Answers – Flow Measurement

«
»

This set of Instrumentation Transducers Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Flow measurement”.

1. In _____________ velocity of fluid is constant on every point at a specific time.
a) Steady flow
b) Rotational flow
c) Non steady flow
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In steady flow fluid, velocity of all points will be constant at a specific time.
advertisement

2. If all particle of fluid has a path parallel to the wall, it is known as ____________
a) Stream line flow
b) Laminar flow
c) Viscous flow
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: If all particles of fluid have a parallel path with wall, it is called laminar flow which is also known as viscous flow and stream line flow.

3. Which of the following represents Reynolds number for laminar flow?
a) Less than 2000
b) Greater than 4000
c) Infinite
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Reynolds number is an indication of the flow of fluid, For a Reynolds number less than 2000, fluid is said to be in laminar flow. For greater than 4000 fluid is said to be in a turbulent flow.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Bernoulli’s theorem is applicable for fluid path with moderate frictional force.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Bernoulli’s theorem is applied to obtain the total energy of the fluid at each of the two points separated by a distance and in a tapered pipeline. It assumes a frictionless path and viscous forces are negligible.

5. _____________ measures velocity at a point of fluid in a stream.
a) Venturi meter
b) pH meter
c) Pitot-Static tubes
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Pitot-static tubes are the devices used for measuring the velocity of the fluid.
Take Instrumentation Transducers Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Which of the following represents obstruction type flow measuring systems?
a) Centrifugal force type
b) Rotating vane system
c) Flow nozzle device
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In such systems, flow rate is measured by making an obstruction in the path of flow.

7. Static vane system causes pressure loss in flow.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Static vane makes an obstruction in the path of fluid flow, which causes considerable pressure loss.
advertisement

8. Which of the following represents the correct relation between flow rate and area of pipe?
a) Direct proportionality
b) Inverse proportionality
c) Equal
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Flow rate and area of cross section of pipe are directly proportional. That is when the area of pipe is increased flow rate also increases.

9. Which of the following converts flow to rotational motion?
a) Rotatic vane system
b) Rotameter flow system
c) Both rotameter flow system and rotatic vane system
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Rotatic vane system is used for measurement of flow rate of fluid, in which flow is converted into rotational motion.
advertisement

10. Centrifugal force elements are used for ___________
a) High flow rate
b) Low flow rate
c) All range of flow rate
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Centrifugal force element for measuring flow rate is only applicable for high flow rate, below which it doesn’t produce any recognizable change.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.