Power Plant Questions and Answers – Mean Temperature of Heat Addition – 2

«
»

This set of Power Plant Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mean Temperature of Heat Addition – 2”.

1. Mean Temperature of Heat Addition is the ratio of?
a) Difference of temperatures to difference of entropies
b) Difference of enthalpies to difference of entropies
c) Difference of temperatures to difference of enthalpies
d) Difference of entropies to difference of enthalpies.
View Answer

Answer: b
Explanation: The formula for Mean Temperature of Heat Addition is given by,
Tml = (h1 – h4)/(s1 – s4).
advertisement

2. If T2 is the temperature of heat rejection, Tml is the mean temperature of heat addition, the efficiency n of a Rankine Cycle is given by which of the expressions?
a) n = 1-(T2/Tml)
b) n = 1+(T2/Tml)
c) n = (T2/Tml)
d) n = 1/(T2/Tml)
View Answer

Answer: a
Explanation: The expression for the efficiency of a Rankine Cycle is given as,
n = 1-(T2/Tml).

3. The saturation pressure corresponding to the minimum practicable temperature of heat rejection is a function of?
a) Temperature of heat rejection
b) Temperature of surroundings
c) Mean temperature of heat addition
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The relation between saturation pressure & mean temperature of heat addition is given by,
EfficiencyRankine = f(Tml)
where, Tml = Mean temperature of heat addition.

4. What is the effect of the increase in the superheat at constant pressure?
a) Decreases cycle efficiency
b) Increases mean temperature of heat addition
c) Decreases mean temperature of heat addition
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: As there is an increase in superheat at constant pressure, the cycle efficiency increases & hence there is an increase in the mean temperature of heat addition.

5. PWR stands for?
a) Pressurized Water Relator
b) Pressurized Water Reheater
c) Pressurized Water Reactor
d) Pressurized Water Refractory
View Answer

Answer: c
Explanation: PWR stands for Pressurized Water Reactor which does not use Superheat.
advertisement

6. The maximum temperature of steam that can be used is fixed from metallurgical considerations. This temperature limit is called?
a) Mining Limit
b) Metallurgical Limit
c) Metallic Limit
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: ‘Metallurgical Limit’ is defined as the lowest temperature limit of usable steam fixed by metallurgical considerations.

7. Most of the turbine expansion takes place in?
a) Liquid Region
b) Solid Region
c) Vapour Region
d) Plastic Region
View Answer

Answer: c
Explanation: Most of the turbine expansion should take place in the vapour region, so as to increase the life of the blades of the turbine.

8. Pelton Wheel Turbine is suited for?
a) high heads
b) low heads
c) medium heads
d) zero heads
View Answer

Answer: a
Explanation: A Pelton wheel turbine is based on the principle of changing Kinetic Energy of fluid into output work.

9. A Hydraulic Ram Pump is based on the principle of?
a) Wind Hammer
b) Water hammer
c) Wind gushing
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: A Hydraulic Ram Pump is based on the principle of Water Hammer. This principle states that, “When a flowing fluid is stopped suddenly, the kinetic energy of the rapidly moving fluid decreases to zero & in turn, increases the pressure which pulls the fluid to high heads.
advertisement

10. Which of the following diagrams are used while analyzing the effect of superheat & Inlet Pressure on mean temperature of heat addition?
a) P-V diagram
b) T-S diagram
c) P-T diagram
d) V-T diagram
View Answer

Answer: b
Explanation: Using the T-S diagram gives us an overview as to where a particular process occurs, i.e., it is within the solid region, the gaseous region or the vapour region. So, here, we prefer T-S diagram for analysis process.

11. Which of these constitute a Carnot Cycle?
a) 2 reversible isotherms & 2 reversible adiabatics
b) 1 reversible isotherms & 2 reversible adiabatics
c) 2 reversible isotherms & 1 reversible adiabatics
d) 1 reversible isotherms & 2 reversible adiabatics
View Answer

Answer: a
Explanation: A combination of 2 reversible isotherms & 2 reversible adiabatics gives a Carnot Cycle (from the P-V diagram).

12. Work input and work outputs are given & obtained in?
a) 2 reversible adiabatics
b) 2 reversible isotherms
c) 1 reversible isotherm & 1 reversible adiabatic
d) 2 reversible isotherms & 1 reversible adiabatic
View Answer

Answer: a
Explanation: The work input & output are both in the 2 reversible adiabatics (from the P-V diagram).

13. Heat input & output is obtained in?
a) 2 reversible adiabatics
b) 2 reversible isotherms
c) 1 reversible isotherm & 1 reversible adiabatic
d) 2 reversible isotherms & 1 reversible adiabatic
View Answer

Answer: b
Explanation: The heat inputs & outputs are in 2 reversible isotherms (from the P-V diagram).
advertisement

14. The elements of a Carnot heat engine are?
a) Heat Exchangers, Turbine, Pump
b) Heat Exchangers, Turbine, Evaporator
c) Heat Exchangers, Turbine, Condenser
d) Heat Exchangers, Turbine, Superheater
View Answer

Answer: a
Explanation: There are 2 heat exchangers, a turbine & a pump in a Carnot heat engine.

15. Which of these shouldn’t be there in the pipelines of working fluid for achieving the conditions of Carnot Cycle?
a) Heat Transfer
b) Insulation
c) Lubrication
d) Zero Friction
View Answer

Answer: a
Explanation: Heat Transfer & Friction are the factors affecting the conditions of a Carnot Cycle.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Power Plant Engineering.
To practice all areas of Power Plant Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn