Power Plant Questions and Answers – Regenerative Feedwater Heating

This set of Power Plant Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Regenerative Feedwater Heating”.

1. In an ideal regenerative cycle, heat input is at?
a) Boiler
b) Turbine
c) Condenser
d) Pump
View Answer

Answer: a
Explanation: In a regenerative cycle, the heat input is at Boiler (from the flow chart of an ideal regenerative cycle).

2. In an ideal regenerative cycle, heat output is at?
a) Boiler
b) Turbine
c) Condenser
d) Pump
View Answer

Answer: c
Explanation: In a regenerative cycle, the heat output is at the Condenser (from the flow chart of an ideal regenerative cycle).

3. In an ideal regenerative cycle, the work output is at?
a) Boiler
b) Turbine
c) Condenser
d) Pump
View Answer

Answer: b
Explanation: In a regenerative cycle, the work output is at the Condenser (from the flow chart of an ideal regenerative cycle).
advertisement
advertisement

4. In an ideal regenerative cycle, the work input is at?
a) Boiler
b) Turbine
c) Condenser
d) Pump
View Answer

Answer: c
Explanation: In a regenerative cycle, the work input is at the Condenser (from the flow chart of an ideal regenerative cycle).

5. What effect does the heating of feedwater by steam ‘bled’ from the turbine has on the Rankine Cycle?
a) it rankinises the Rankine Cycle
b) it carnotinises the Rankine Cycle
c) it reheats the Rankine Cycle
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The heating of feedwater by steam ‘bled’ from the turbine, known as regeneration, carnotinises the Rankine cycle.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. What is the effect of increase in regeneration on steam rate?
a) steam rate increases
b) steam rate decreases
c) steam rate isindependent of regeneration
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: More steam has to circulate per hour to produce unit shaft output.

7. If h1 & h10 are the enthalpies at the inlet & at the exhaust, s1 & s10 are the enthalpies at the inlet & exhaust, the mean temperature of heat addition, Tml with regeneration is?
a) (h1 + h10)/(s1 + s10)
b) (h1 + h10)/(s1 – s10)
c) (h1 – h10)/(s1 + s10)
d) (h1 – h10)/(s1 – s10)
View Answer

Answer: d
Explanation: The expression for mean temperature of heat addition is given as,
T = (h1 – h10)/(s1 – s10).
advertisement

8. If Q represents the heat input, P represents the heat output; the efficiency n in terms of Q & P is given by?
a) n = QP
b) n = (Q-P)/Q
c) n = (P-Q)/Q
d) n = Q/(Q-P)
View Answer

Answer: b
Explanation: The expression of efficiency in terms of heat input & output is given by,
n = (Q-P)/Q.

9. If q represents the work output, r represents the work input, Q represents the heat input, the efficiency n in terms of q & r is given by?
a) n = (q-r)/Q
b) n = ( q+r)/Q
c) n = (qr)/Q
d) n = (qr x qr)/Q
View Answer

Answer: a
Explanation: The efficiency in terms of work input, work output & heat input is given by,
n = (q-r)/Q.
advertisement

10. What is the effect of increase in steam rate on boiler size?
a) boiler size increases
b) boiler size increases
c) boiler size is independent of steam rate
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Increase in steam rate increases by regeneration, i.e., more steam has to circulate per hour to produce unit shaft output. Hence, it increases boiler size.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Power Plant Engineering.

To practice all areas of Power Plant Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.