Hydraulic Machines Questions and Answers – Air Lift Pump and Gear Wheel Pump – 2

«

This set of Hydraulic Machines Interview Questions and Answers for Experienced people focuses on “Air Lift Pump and Gear Wheel Pump – 2”.

1. A gear pump uses ___________
a) Petrochemical pumps
b) Meshing of gears
c) Froth pumps
d) Airlift pumps
View Answer

Answer: b
Explanation: A gear pump uses meshing of gears. This meshing is done to pump fluid by displacement. Gear pumps are widely used in chemical installations.

2. A pump that has low suction and moderate discharge of liquid is called ________
a) Airlift Pump
b) Vacuum pump
c) Turbine pump
d) Draft tube
View Answer

Answer: a
Explanation: A pump that has low suction and moderate discharge of liquid is called airlift pump. It plays an essential role in pumping high pressure fluids.

3. The most common pump used for hydraulic fluid power application is __________
a) Centrifugal pumps
b) Gear pump
c) Froth pumps
d) Airlift pumps
View Answer

Answer: b
Explanation: The most common pump used for hydraulic fluid power application is gear pump. A gear pump uses meshing of gears. This meshing is done to pump fluid by displacement. Gear pumps are widely used in chemical installations.
advertisement
advertisement

4. The main function of gear pumps are to ________
a) Transfer speed
b) Transfer pressure
c) Transfer temperature
d) Transfer energy
View Answer

Answer: d
Explanation: The primary objective of a gear pump is to transfer energy. Gear pump is a turbomachinery. Turbomachines are machines that transfer energy between a rotor and a fluid, including both turbines and compressors. It is a mechanical device.

5. Centrifugal pumps transfer energy from _______
a) Rotor to fluid
b) Fluid to rotor
c) Draft to rotor
d) Rotor to draft
View Answer

Answer: a
Explanation: Centrifugal pumps transfer energy from rotor to fluid. The primary objective of a centrifugal pump is to transfer energy. Centrifugal pump is a turbomachinery.

6. Gear pumps are mainly used in chemical installations because they pump ________
a) High viscosity fluids
b) High density fluids
c) High pressure fluids
d) High temperature fluids
View Answer

Answer: a
Explanation: Gear pumps are mainly used in chemical installations because they pump high viscosity fluids. They use two external spur gears for this purpose.

7. Gear pumps convert rotational kinetic energy to hydrodynamic energy.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Gear pumps are used to transport fluids. They transport fluids by conversion of energies. Gear pumps transport fluids by converting rotational Kinetic energy to hydrodynamic energy.
advertisement

8. The injection pumps used in most diesel engines can create up to ________
a) 300 psi
b) 3000 psi
c) 30000 psi
d) 3 psi
View Answer

Answer: c
Explanation: The injection pumps used in most diesel engines can create up to 30000 psi. It needs to maintain at this pressure in order to operate the fuel injectors.

9. A pneumatic sewage ejector includes a tank for holding _________
a) Fluid sewage
b) Horizontally sewage
c) Axial sewage
d) Radial sewage
View Answer

Answer: a
Explanation: A pneumatic sewage ejector includes a tank for holding fluid sewage.
advertisement

10. Gear pumps are used to transport ________
a) Pressure
b) Speed
c) Power
d) Fluid
View Answer

Answer: d
Explanation: Gear pumps are used to transport fluids. They transport fluids by conversion of energies. A gear pump uses meshing of gears. This meshing is done to pump fluid by displacement. Gear pumps are widely used in chemical installations.

11. Centrifugal pumps transport fluids by converting _________
a) Kinetic energy to hydrodynamic energy
b) Hydrodynamic energy to kinetic energy
c) Mechanical energy to kinetic energy
d) Mechanical energy to Hydrodynamic energy
View Answer

Answer: a
Explanation: Centrifugal pumps are used to transport fluids. They transport fluids by conversion of energies. Centrifugal pumps transport fluids by converting rotational Kinetic energy to hydrodynamic energy.

12. With the increase in load, Energy in the turbine ________
a) Decreases
b) Increases
c) Remains same
d) Independent
View Answer

Answer: a
Explanation: When there is an increase in the load, the energy in the turbine is drained off. Thus, to increase the energy, the by pass valve is opened to increase the amount of fresh steam entry. This increases the energy in the turbine.

13. The rotational kinetic energy comes from ______
a) Engine motor
b) Pump
c) Tank
d) Draft tube
View Answer

Answer: a
Explanation: Centrifugal pumps transport fluids by converting rotational Kinetic energy to hydrodynamic energy. The rotational kinetic energy comes from engine or electrical motor.

14. When the balancing of the turbine is disturbed, we use ________
a) Throttle governing
b) Steam governing
c) Nozzle governing
d) Emergency governing
View Answer

Answer: d
Explanation: When the balancing of the turbine is disturbed, we use emergency governing. These governors come into action only when there are emergencies in the turbine.

15. Gear pumps are ___________
a) Tangential flow pumps
b) Positive displacement pumps
c) Negative displacement pumps
d) Radial pumps
View Answer

Answer: a
Explanation: Gear pumps are positive displacement pumps or fixed displacement pumps. This means that they pump at a constant amount of fluid each revolution.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hydraulic Machines.

To practice all areas of Hydraulic Machines for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.