Power Plant Questions and Answers – Thermodynamics of Brayton-Rankine Combined Plant – II

«
»

This set of Power Plant Question Bank focuses on “Thermodynamics of Brayton-Rankine Combined Plant – II”.

1. In the Brayton Rankine combined plant in series, the efficiency of the bottoming plant is?
a) a product of two efficiencies
b) a sum of two efficiencies
c) difference of two efficiencies
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In the Brayton Rankine combined plant in series, the efficiency of the bottoming plant is,
(no) = nb x n2.
advertisement

2. What does HRSG stand for?
a) Heat Recovery Stem Generator
b) Heat Recovery Steam Generator
c) Heat Recuperating Steam Generator
d) Heat Regenerative Steam Generator
View Answer

Answer: b
Explanation: HRSG stands for,
Heat Recovery Steam Generator.

3. Fuel is burnt partially in the Combustion Chamber & partially in the __________
a) HRCG
b) HRSC
c) HRSG
d) Compressor
View Answer

Answer: c
Explanation: Fuel is burnt partially in the Combustion Chamber & partially in the Heat Recovery Steam Generator.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Supplementary firing in a Brayton-Rankine combined cycle is?
a) Good
b) Less effective
c) Very effective
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Supplementary firing in a Brayton-Rankine combined cycle is less effective as there is no appreciable increase in overall efficiency due to this combined cycle.

5. What is the effect of Supplementary Firing on exhaust gas temperature?
a) exhaust gas temperature increases
b) exhaust gas temperature decreases
c) exhaust gas temperature remains steady
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: the effect of Supplementary Firing on exhaust gas temperature is that the exhaust gas temperature increases from 800 Degree Celsius – 900 Degree Celsius.
Take Power Plant Engineering Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Maximum supplementary firing refers to __________
a) The maximum fuel that can be fired with the oxygen available in the gas turbine inlet
b) The maximum fuel that can be fired with the oxygen available in the gas turbine exhaust
c) The maximum fuel that cannot be fired with the oxygen available in the gas turbine inlet
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Maximum supplementary firing refers to the maximum fuel that can be fired with the oxygen available in the gas turbine exhaust.

7. It is advantageous to use a Combustion chamber plant with maximum supplementary firing than Combustion Chamber installations.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: As maximum supplementary firing is of no use when it comes to Combustion chamber installations hence, the above statement is false.
advertisement

8. Which among these plants are most efficient?
a) Open cycle
b) Combined cycle
c) Closed cycle
d) Either Open or Closed cycle
View Answer

Answer: b
Explanation: Combined cycle plants have most efficiency as the include two independent cycles working in relation to each other.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Power Plant Engineering.

advertisement

To practice Power Plant Question Bank, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.