Instrumentation Transducers Questions and Answers – Biomedical Instrumentation

«
»

This set of Instrumentation Transducers Questions and Answers for Campus interviews focuses on “Biomedical Instrumentation”.

1. Which of the following is used as a display device to produce a permanent record of data?
a) 7 segment display
b) Pen recorder
c) Electrode
d) Needle
View Answer

Answer: b
Explanation: Pen recorder is the display device used as a display device to produce a permanent record of data.
advertisement

2. Resting potential has a magnitude of_____________
a) 70 mV
b) -70 mV
c) 20 mV
d) -20 mV
View Answer

Answer: b
Explanation: Resting potential has a magnitude of -70 mV.

3. Which of the following represents action potential?
a) 70 mV
b) -70 mV
c) 20 mV
d) -20 mV
View Answer

Answer: c
Explanation: Action potential has a magnitude of 20 mV.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Signals generated by body signal is known as _______________
a) Ionic voltage
b) Monitory signal
c) Magnetic signal
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Electric signals generated by the human body is known as ionic voltage or bio electric potential.

5. Resting potential is always negative.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Value of resting potential is always negative.
advertisement

6. Which of the following shows resting potential?
a) Depolarised cell
b) Polarised cell
c) Ionic cell
d) Resting cell
View Answer

Answer: b
Explanation: Body cell which showing resting potential is known as a polarised cell.

7. Which of the following represents re polarisation in action potential wave?
a) Zero slop
b) Positive slop
c) Negative slop
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Negative slop region in action potential wave represents re polarisation.
advertisement

8. Process of changing resting potential to action potential is known as _______________
a) Polarization
b) Re polarization
c) Depolarization
d) Uni polarization
View Answer

Answer: c
Explanation: Depolarization is the process of changing from resting potential to action potential.

9. Action potential is varying over the cell.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: For every cell action potential is always the same which is described by all or nothing law.
advertisement

10. Which of the following have higher action potential propagation rate?
a) Nerve cell
b) Heart muscle
c) Thigh muscle
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Nerve cell have a higher rate of propagation for action potential( 20-140 m/s).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers for Campus Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.