Instrumentation Transducers Questions and Answers – Digital Readout Systems

«
»

This set of Instrumentation Transducers online quiz focuses on “Digital Readout Systems”.

1. VDU stands for ____________________
a) Virtual display unit
b) Verbal display unit
c) Variable display unit
d) Visual display unit
View Answer

Answer: d
Explanation: VDU is the short of visual display unit, which act as output device.
advertisement

2. Which of the following cannot be used for constructing alpha-numeric devices?
a) LED
b) Neon lamp
c) Seven segment display
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Alpha numeric devices are which can display both alphabetic and numeric characters.

3. Which of the following are closely related to LED?
a) Conductors
b) Semiconductors
c) Superconductors
d) Insulators
View Answer

Answer: b
Explanation: LED’s are constructed using semiconductor materials.
advertisement
advertisement

4. Which of the following represent forward bias voltage for LED?
a) Less than 0.7V
b) 1.5 V
c) 2.4 V
d) 5.6 V
View Answer

Answer: b
Explanation: Usually 1.5 V is the forward bias voltage for LED.

5. Which of the following is closely related to LED?
a) Passive device
b) Active device
c) May passive or active
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: LED’s are passive devices.
advertisement

6. VDU’s are used for displaying ________________
a) Alphabetic letters
b) Numerical characters
c) Graphical contents
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: VDU’s are displays that can display all form of parameters.

7. Line rast technique is used for ___________________
a) Generating character
b) Character alignment
c) Character spacing
d) Character brightening
View Answer

Answer: a
Explanation: Line rast technique is used for generating characters in display unit.
advertisement

8. CRT can be used for representing ______________
a) Amplitude of signal
b) Rise time of signal
c) Frequency of signal
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Cathode Ray Tube can be used for representing different parameters of a signal.

9. What will be the response time for LCD?
a) Less than 100ns
b) Less than 100ms
c) 1S
d) Unpredictable
View Answer

Answer: b
Explanation: Usually response time for LCD will be between 20 and 100ms.
advertisement

10. Which of the following is not true for LCD?
a) Low reliability
b) Short life span
c) Short response time
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: LCD is a device with low reliability, low life span and short response time.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers for online Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.