Biomedical Instrumentation Questions and Answers – Performance Characteristics of Transducers

«
»

This set of Biomedical Instrumentation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Performance Characteristics of Transducers”.

1. The minimum input of physical parameter that will create a detectable out change is called __________
a) threshold
b) sensitivity
c) span
d) precision
View Answer

Answer: b
Explanation: The sensitivity of the sensor is defined as the slope of the output characteristic curve. In simple words The minimum input of physical parameter that will create a detectable out change is called sensitivity. Total operating range of the transducer is called its span.
advertisement

2. The total operating range of the transducer is called __________
a) span
b) threshold
c) offset
d) drift
View Answer

Answer: a
Explanation: The total operating range of the transducer is called span of the transducer. Offset is the output that will exist when it should be zero. Drift is basically the change in a signal over long period of time.

3. Hysteresis is no change in output with the same value of input.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Hysteresis is change in output with the same value of input but with a different history of input variation. Hysteresis is observed when the input/output characteristics for a transducer are different for increasing inputs than for decreasing outputs. It results when some of the energy applied for increasing inputs is not recovered when the input decreases.
advertisement
advertisement

4. The region in which the output does not changes with increase in input is called _________
a) input range
b) threshold
c) offset
d) saturation
View Answer

Answer: d
Explanation: The region in which the output does not changes with increase in input is called saturation. The threshold of the transducer is the smallest change in measurant that will result in a measurable change in the transducer output. Offset is the output that will exist when it should be zero.

5. Ability of the sensor to repeat a measurement when put back in the same environment is called ______
a) conformance
b) saturation
c) repeatability
d) threshold
View Answer

Answer: c
Explanation: Ability of the sensor to repeat a measurement when put back in the same environment is called repeatability. The region in which the output does not changes with increase in input is called saturation. The threshold of the transducer is the smallest change in measurant that will result in a measurable change in the transducer output.
advertisement

6. Closeness of a calibration curve to a specified curve for an inherently non linear transducer is called ___________
a) conformance
b) linearity
c) saturation
d) hysteresis
View Answer

Answer: a
Explanation: Conformance indicates the closeness of a calibration curve to a specified curve for an inherently non linear transducer. Hysteresis is change in output with the same value of input but with a different history of input variation. The region in which the output does not changes with increase in input is called saturation.

7. The range between the maximum and minimum values is applied to a parameter which can be measured is ___________
a) repeatability
b) span
c) input range
d) output range
View Answer

Answer: b
Explanation: Input range is the range between the max and min values is applied parameter which can be measured . Ability of the sensor to repeat a measurement when put back in the same environment is called repeatability. The total operating range of the transducer is called span of the transducer.
advertisement

8. Which of the following is not a static property?
a) repeatability
b) hysteresis
c) frequency response
d) saturation
View Answer

Answer: c
Explanation: Frequency response is the change of transfer function with frequency, both in magnitude and in phase. It is a dynamic property. Ability of the sensor to repeat a measurement when put back in the same environment is called repeatability. The region in which the output does not changes with increase in input is called saturation.

9. Time for the sensor to reach a stable output once it is turned on is called _________
a) frequency response
b) span
c) response time
d) settling time
View Answer

Answer: d
Explanation: Settling time is the time for the sensor to reach a stable output once it is turned on. Frequency response is the change of transfer function with frequency, both in magnitude and in phase. The total operating range of the transducer is called span of the transducer.
advertisement

10. Which of the following is not a dynamic property?
a) frequency response
b) saturation
c) settling time
d) response time
View Answer

Answer: b
Explanation: The region in which the output does not changes with increase in input is called saturation. It is a static property of the transducer. Settling time is the time for the sensor to reach a stable output once it is turned on. Frequency response is the change of transfer function with frequency, both in magnitude and in phase.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biomedical Instrumentation.

To practice all areas of Biomedical Instrumentation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter