Instrumentation Transducers Questions and Answers – High Frequency Amplifiers

«
»

This set of Instrumentation Transducers Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “High Frequency Amplifiers”.

1. Which of the following represents the radio frequency range?
a) Less than 100 Hz
b) Less than 100 KHz
c) Less than 100MHz
d) Between 100MHz to 2000 MHz
View Answer

Answer: d
Explanation: Radio frequency range or simply RF range lies between 100 MHz and 2000 MHz.
advertisement

2. Which of the following represents RF?
a) Relative frequency
b) Radio frequency
c) Recursive frequency
d) Reduced frequency
View Answer

Answer: b
Explanation: RF is the short form of radio frequency.

3. High frequency amplifier in FM telemetry have ______________
a) Zero frequency
b) Infinite frequency
c) Variable frequency
d) Fixed frequency
View Answer

Answer: d
Explanation: High frequency amplifier in FM telemetry have fixed frequency since they amplify in narrow bandwidth range.
advertisement
advertisement

4. Cathode ray oscilloscope uses ________________
a) Wide band amplifier
b) Narrow band amplifier
c) Zero band amplifier
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Wide band amplifiers are used in CRO since their operation lies in a wide band of frequency.

5. Ideal op-amp have _______________ input impedance.
a) Zero
b) Low
c) High
d) Infinite
View Answer

Answer: d
Explanation: Ideal operational amplifiers are characterized by infinite input impedance.
advertisement

6. Gain of wide band amplifiers are ____________
a) Very low
b) Less than 100
c) 100 to 300
d) 300 to 600
View Answer

Answer: c
Explanation: Gain of wide band amplifiers are limited to a band 100 to 300.

7. Ideal op-amp have equal input impedance and output impedance values.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Ideal op-amp have infinite input impedance and zero output impedance, hence they are not equal.
advertisement

8. Wide band amplifiers are most commonly _________________
a) Single ended
b) Double ended
c) Unpredictable
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Wide band amplifiers are usually single ended devices.

9. Which of the following can be used as an amplifier?
a) IC 8870
b) IC 741
c) IC 4047
d) IC 4041
View Answer

Answer: b
Explanation: IC 741 is an op-amp IC and they can be used as an amplifier.
advertisement

10. Which of the following op-amp configurations are not possible?
a) Differential amplifier
b) Inverting amplifier
c) Non-inverting amplifier
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Op-amp can be configured to operate in many forms such as a differential amplifier, inverting amplifier and non-inverting amplifier.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.