Instrumentation Transducers Questions and Answers – Time Division Multiplexing

«
»

This set of Instrumentation Transducers Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Time Division Multiplexing”.

1. Time division multiplexing includes ___________________
a) Wired link
b) Radio link
c) Radio or wire link
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Time division multiplexing includes both radio or wired link according to application.

2. Which of the following data is correct for TDM?
a) Analog data is transmitted
b) Digital data is transmitted
c) Both analog and digital data transmitted
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Using TDM analog data is transmitted.

3. PAM stands for _______________
a) Pulse Amplitude Modulation
b) Power Amplitude Modulation
c) Pulse Additive Modulation
d) Pulse Amplitude Masking
View Answer

Answer: a
Explanation: Term PAM stands for process Pulse Amplitude Modulation.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Commutators are mechanical switches in operation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Commutators perform an operation of on and off and they function as mechanical switches.

5. Which of the following represents a number of samples per second?
a) Product of frame rate and number of samples per frame
b) Frame rate
c) Ratio of samples per frame and frame rate
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Number of samples taken per second will be equal to the product of frame rate and number of samples per frame.

6. What will be the general number of samples per frame?
a) 18
b) 30
c) 18 or 30
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Generally a number of samples per frame will be 18 or 30.

7. Maximum rate of commutation will be _________________
a) 800 sample per second
b) 900 sample per second
c) 1200 sample per second
d) 1000 sample per minute
View Answer

Answer: b
Explanation: Maximum rate of commutation in TDM will be 900 samples/sec.
advertisement

8. Amplitude of each pulse of PAM train conveys the amplitude of particular channel sampled.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Amplitude data of particular sampled channel can be obtained from the amplitude of PAM train.

9. PTM stand for _________________
a) Pulse train modulation
b) Pulse time modulation
c) Power train modulation
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: PTM is the short form of pulse train modulation.
advertisement

10. Which of the following can be generated from the PDM signal?
a) PPM
b) PTM
c) PAM
d) PFM
View Answer

Answer: a
Explanation: If PDM signals are available, PPM signal can be generated from PDM signals.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.