Instrumentation Transducers Questions and Answers – Measurement of Errors

«
»

This set of Instrumentation Transducers Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Measurement of Errors”.

1. Which of the following is caused by careless handling?
a) Systematic error
b) Gross error
c) Random error
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Gross errors are mostly due to lack of knowledge, judgment and care on the part of the experiment. That is Gross error is caused by careless handling.
advertisement

2. ‘A system will be error free if we remove all systematic error’.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Random errors will remain in a system even if we remove all systematic errors. Random errors are also known as residual errors.

3. Which of the following is not a fundamental quantity?
a) Length
b) Angle
c) Time
d) Luminous intensity
View Answer

Answer: b
Explanation: Derived units are those expressed in terms of fundamental units. Primary or fundamental units cannot be expressed in terms of other units.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which standard is fixed and used for industrial laboratories?
a) International standard
b) Primary standard
c) Secondary standard
d) Working standard
View Answer

Answer: c
Explanation: Secondary standards are fixed and used in industrial laboratories. Working standards as its name suggests is used for day to day measurements. International standards are accepted internationally and primary standards are used in different parts of world which will not be accessible outside for calibration.

5. Which of the following error is caused by poor calibration of the instrument?
a) Random error
b) Gross error
c) Systematic error
d) Precision error
View Answer

Answer: c
Explanation: Systematic errors are caused by poor calibration of instruments.
advertisement

6. How systematic errors are eliminated?
a) Frequent measurement
b) Replacement of instrument
c) Finding mean of reading
d) Finding variance of reading
View Answer

Answer: b
Explanation: The possible way of eliminating systematic error is the replacement of instruments. Systematic errors are caused by poor instrument calibration.

7. Which of the following represents an SI unit of luminous intensity?
a) Lumen
b) Candela
c) Dioptre
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: SI unit of Luminous intensity is candela represented by cd. Luminous intensity is a Photometric quantity.
advertisement

8. Starting position of an object is represented as x=5.1±0.2m and finishing position as y=6.9±0.3m. What will be the displacement and error in displacement?
a) Displacement = 1m, Error = 0.5m
b) Displacement = 2m, Error = 0.36m
c) Displacement = 1.8m, Error = 0.36m
d) Displacement = 1.5m, Error = 0.4m
View Answer

Answer: c
Explanation: Displacement between two positions represented as x±Δx and y±Δy is Iy-xI and error in displacement is (Δx2 +Δy2)1/2.

9. Uncertainty in quantity X is given by ΔX. Then what will be the uncertainty in quantity R for which R=c.X?
a) |c|.ΔX
b) ΔX|c|
c) ΔX
d) (ΔX)c
View Answer

Answer: a
Explanation: Error of a Quantity which is a constant multiple of another quantity will be a constant multiple of error of first one.
advertisement

10. ‘Zero error is an indication of instrumental error’.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Zero error refers to a false indication of an instrument when the true value is zero and zero error can be treated as an instrumental error.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.