Instrumentation Transducers Questions and Answers – Measurement of Resistance

This set of Instrumentation Transducers Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Measurement of Resistance”.

1. Given a Wheatstone-bridge with external voltage V, Resistance Bridge with resistances P, Q, R, S, and galvanometer G. What is the balancing condition of bridge?
instrumentation-transducers-question-answers-resistance-measurement-q1
a) PQ=SR
b) PS=RQ
c) P = RQ
d) S = RQ
View Answer

Answer: a
Explanation: A Wheatstone bridge is said to be balanced when galvanometer shows null deflection that is zero current flow through that path.
advertisement

2. Who invented the Wheatstone bridge?
a) Samuel Hunter Christie
b) Sir Charles Wheatstone
c) Joseph henry
d) Andrew Kay
View Answer

Answer: a
Explanation: Wheatstone bridge was invented by Samuel Hunter in 1833, but it was improved and popularized by Charles Wheatstone in 1843.

3. In a Wheatstone bridge, which of the following is used as a null detector?
a) Ammeter
b) Galvanometer
c) Voltmeter
d) Wattmeter
View Answer

Answer: b
Explanation: Null detector is used to indicate zero current flow, and the device used is galvanometer.

4. Which of the following can be measured using a Wheatstone bridge?
a) Resistance only
b) Capacitance only
c) Inductance only
d) Resistance, capacitance, inductance, impedance
View Answer

Answer: d
Explanation: Wheatstone bridge cannot be limited to measurement of a single quantity only, it can be used to measure resistance, capacitance, impedance, inductance etc. with some modifications.

5. Which of the following device is used for measuring low resistance value?
a) Wheatstone bridge
b) Hay bridge
c) Kelvin bridge
d) Owens bridge
View Answer

Answer: c
Explanation: Kelvin Bridge is used for measuring very low resistance values. Low resistance value is below 1Ω.
advertisement
advertisement

6. A null type instrument with DC excitation is _________________
a) Wheatstone bridge
b) Hay bridge
c) Anderson bridge
d) Wien bridge
View Answer

Answer: a
Explanation: Wheatstone bridge is used for measuring resistance, which has a null detector circuit and external DC voltage.

7. Which of the following device is used with 4 terminal resistors?
a) Wheatstone bridge
b) Hay bridge
c) Wien bridge
d) Kelvin bridge
View Answer

Answer: d
Explanation: Kelvin Bridge is used to work with 4 terminal resistances.

8. Why 4 terminal resistors are used?
a) For protection
b) To overcome parasitic resistances
c) To increase current flow
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Four terminals in resistance are used for overcoming parasitic resistances.

9. What are the four terminals in four terminal resistance?
a) 3 current terminals and one voltage terminal
b) Two potential terminals and two current terminals
c) Four voltage terminals
d) Four current terminals
View Answer

Answer: b
Explanation: Four terminals are, a pair of potential terminals and a pair of current terminals.
advertisement

10. Accuracy in a bridge measurement depends on_____________
a) Sensitivity of detector
b) Applied voltage
c) Both Sensitivity and applied voltage
d) Accuracy of indicator
View Answer

Answer: c
Explanation: Both sensitivity of indicator and applied voltage affects the accuracy in bridge measurement.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Join Sanfoundry@YouTube
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter