Instrumentation Transducers Questions and Answers – Smart Sensors

«
»

This set of Instrumentation Transducers Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Smart Sensors”.

1. _______________ handle mathematical operations necessary to deliver the output signal.
a) Small sensors
b) Mat sensors
c) Soft sensors
d) Super sensors
View Answer

Answer: c
Explanation: Soft sensors are those which handle mathematical operations.
advertisement

2. Which of the following is not a configuration of a smart sensor?
a) Transducer
b) Network interface
c) Processor
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: A smart sensor configuration contains physical transducer, network interface, processor and memory.

3. A/D conversion is not needed in the smart sensor.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Smart sensors include conversion of input analog value to a digital value.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Input signal to smart sensor is fed from _____________
a) Power supply
b) Transducer
c) Volt meter
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Input to the smart sensor is fed from transducer measuring input value.

5. Storage of data possible in smart sensors.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Smart sensors contains a memory unit, which means they support the storage of data.
Take Instrumentation Transducers Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Signal conditioning is carried out in ______________
a) Transducer housing
b) Processor
c) Network interface
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Signal conditioning of smart sensors is carried out inside of transducer housing.

7. Output of smart sensors will of ________________
a) Analog
b) Digital
c) Analog and digital
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Output of smart sensor is taken from the processor and they are of digital value.
advertisement

8. Which of the following defines smartness of sensor?
a) Quality of data
b) Circuit size
c) Circuit components
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Quality of output data defines the smartness of the sensor.

9. Input data of smart sensor will be _____________
a) Analog
b) Digital
c) Analog and digital
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Input quantity of smart sensor is the analog quantity which is converted to digital.
advertisement

10. Which of the following represents network bus?
a) Instrumentation contact
b) Field instrumentation bus
c) Data bus
d) Bit line contact
View Answer

Answer: b
Explanation: Network bus in a smart sensor is also known as field instrumentation bus.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.