Instrumentation Transducers Questions and Answers – Ultrasonic Sensors

«
»

This set of Instrumentation Transducers Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Ultrasonic Sensors”.

1. Basically sound waves are ______________
a) Voltage signals
b) Pressure waves
c) Current
d) Radiation
View Answer

Answer: b
Explanation: Sound waves are pressure waves in character.
advertisement

2. Which of the following is not a character of a sensor of a sound wave?
a) Causes no health hazard
b) They are suitable in a harsh environment
c) They are only suitable in cold environment
d) They can be used in corrosive environment
View Answer

Answer: c
Explanation: Sound sensors can be used in any environment.

3. Sound waves are similar to light waves in all aspects.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: While considering reflection and refraction, sound waves and light waves are similar.
advertisement
advertisement

4. SONAR stands for _______________
a) Sound navigation and ranging
b) Sound number approximation and ranging
c) Sound nullifying ranging
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Sonar is the short form of sound navigation and ranging.

5. Which of the following type sound generators are not possible?
a) Piezo electric
b) Magnetostrictive
c) Both piezo electric and magnetostrictive
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Both piezo electric and magnetostrictive devices are successful sources of sound waves.
Participate in Instrumentation Transducers Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. Mosaic regarding sonar is ____________
a) Surface of sonar
b) Frequency of sound wave
c) Pattern of vibrating elements
d) Depth of sea to which it is applicable
View Answer

Answer: c
Explanation: Specific pattern of the vibrating element is known as mosaic.

7. All elements of sonar are driven electrically.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: All elements of sonar are driven electrically using an external power supply.
advertisement

8. Piezo electric materials are well cut for _____________
a) Good dimension
b) Good coupling coefficient
c) Compact shape of device
d) Increasing frequency
View Answer

Answer: b
Explanation: Piezo electric materials are so cut as to have maximum coupling coefficient between mechanical strain and electrical polarization direction.

9. Which of the following can be used in sonar?
a) ADP
b) Rescelle salt
c) ADP and Roscelle salt
d) ADP and Roscelle salt in sealed condition
View Answer

Answer: d
Explanation: ADP and Roscelle salt are used as sealed with oil since they are soluble in water.
advertisement

10. Magnetostriction transmitter uses _______________
a) Electrostrictive phenomena
b) Horizontal vibration of nickel tube
c) Longitudinal vibration of nickel tube
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Magnetostriction transmitter uses longitudinal vibration of nickel tube used.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.