Instrumentation Transducers Questions and Answers – Magnetostrictive Transducers

«
»

This set of Instrumentation Transducers Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Magnetostrictive Transducers”.

1. Which of the following represents correct conversion for magnetostrictive transducers?
a) Mechanical energy to magnetic energy
b) Mechanical energy to electrical energy
c) Magnetic energy to electrical energy
d) Mechanical energy to acoustic energy
View Answer

Answer: a
Explanation: Transducers which convert mechanical energy to magnetic energy is known as magnetostrictive transducers.
advertisement

2. Which of the following represents negative magnetostriction?
a) On increasing stress permeability decreases
b) On decreasing stress permeability decreases
c) On increasing stress conductivity decreases
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In negative magnetostrictive materials as the stress applied is increased, magnetic properties like remnant magnetic field and permeability increases.

3. Which of the following element shows increase in magnetic flux density on decreasing stress applied?
a) Nickel Iron alloy
b) Nickel
c) Both Nickel and Nickel iron alloy
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Nickel in its pure form shows inverse proportionality between stress and magnetic flux density, while Nickel Iron alloy shows direct proportionality between stress and magnetic flux density.
advertisement
advertisement

4. Which of the following materials shows an increase in permeability with increase in tensile stress?
a) Negative magnetostriction materials
b) Non magnetostriction materials
c) Positive magnetostriction materials
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Positive magnetostriction materials are those which exhibits direct proportionality between permeability and applied stress.

5. Magnetostrictive transducer can be used to measure _______________
a) Force
b) Acceleration
c) Torque
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Magnetostrictive transducers can be used to measure a wide variety of quantities like force, acceleration, torque etc.
Participate in Instrumentation Transducers Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. Which of the following represents the use of including additional mass in acceleration transducer?
a) To prevent system response to transverse acceleration
b) To prevent system response to linear acceleration
c) To prevent system response to angular acceleration
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Additional mass is included in the magnetostrictive acceleration transducers for avoiding effects of transverse acceleration.

7. Magnetostrictive transducers are more sensitive than piezoelectric transducers.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Due to the action of earth magnetic field magnetostrictive transducers became less sensitive than piezoelectric transducer.
advertisement

8. Which of the following torque can be measured using magnetostrictive transducers?
a) Large amplitude torque
b) Small amplitude torque
c) Torque of an amplitude
d) Cannot be used to measure torque
View Answer

Answer: b
Explanation: Magnetostrictive torque transducers are suitable for measuring time varying small amplitude torques only.

9. Which of the following represents correct expression for sensitivity in a magnetostrictive transducer?
a) ΔB
b) ΔB/σ
c) σ
d) σ/ΔB
View Answer

Answer: b
Explanation: Sensitivity of a magnetostrictive transducer is the ratio of change in magnetic flux density and applied stress.
advertisement

10. Magnetostrictive transducers can only be used in static forces.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Magnetostrictive force transducers can be used in case both static and dynamic forces.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.