Instrumentation Transducers Questions and Answers – Heat Flow Balance Systems

«
»

This set of Instrumentation Transducers Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Heat Flow Balance Systems”.

1. Hot wire anemometer can be used to measure _________________
a) Flow rate of non-conducting liquid
b) Flow rate of conducting liquid
c) Liquid level measurement
d) pH of liquid
View Answer

Answer: a
Explanation: Hot wire anemometer is used for measuring the flow rate of a non-conducting liquid.
advertisement

2. Hot wire anemometer is an application of ___________________
a) Resistive transducer
b) Inductive transducer
c) Capacitive transducer
d) Thermo electric transducer
View Answer

Answer: a
Explanation: Hot wire anemometer works on the relation between temperature and resistance of a material.

3. SI unit of thermal conductivity is _____________
a) W/m K
b) W
c) K
d) W2/m K
View Answer

Answer: a
Explanation: SI unit of thermal conductivity is watt per meter kelvin.
advertisement
advertisement

4. Which of the following represents opposition to heat flow?
a) Thermal resistance
b) Thermal opposition
c) Thermal reactance
d) Thermal barrier
View Answer

Answer: a
Explanation: Thermal resistance is a measure of opposition to heat flow.

5. Which of the following factors affect thermal conductivity?
a) Temperature
b) Chemical phase
c) Thermal anisotropy
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Thermal conductivity is affected by temperature, chemical phase change and anisotropy.
advertisement

6. What is ‘Righi Leduc-effect’?
a) Effect of magnetic field on thermal conductivity
b) Effect of chemical phase on thermal conductivity
c) Effect of temperature on thermal conductivity
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Effect of magnetic field on thermal conductivity is known as Righi-Leduc effect. It is also known as Thermal hall-effect.

7. Under phase change, thermal conductivity remains constant.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Phase change is an important factor which affects thermal conductivity.
advertisement

8. When anisotropy is present, direction of heat flow and thermal gradient will be same.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: On anisotropic materials direction of heat flow and thermal gradient may vary.

9. Insulation property of an insulator decrease in _____________
a) Dry condition
b) Moisture
c) Powdered form
d) Compressed state
View Answer

Answer: b
Explanation: In moisture condition, insulation property of insulator decreases.
advertisement

10. Which of the following describes molecule movement in gas and liquid?
a) Conduction
b) Convection
c) Radiation
d) Diffusion
View Answer

Answer: b
Explanation: Convection is the process of describing molecule movement in gas and liquid.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.