Instrumentation Transducers Questions and Answers – Pollution Monitoring

«
»

This set of Instrumentation Transducers Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Pollution Monitoring”.

1. Ozone layer is in earth layer ______________
a) Toposphere
b) Ionosphere
c) Stratosphere
d) Mesosphere
View Answer

Answer: c
Explanation: Ozone layer is mainly seen in stratosphere.
advertisement

2. CFC causes ozone layer depletion.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Chloro flouro carbon or CFC causes ozone layer depletion.

3. Ozone depletion is higher at _______________
a) Polar regions
b) Near polar regions
c) Non polar regions
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Ozone depletion rate of polar regions are higher than any other regions due to the motion of air.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is not poisonous to humans?
a) Flue gases
b) Stack gases
c) HCl
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Flue gases, stack gases and HCl are poisonous to humans.

5. Toxic gases such as H2S, nitrogen oxides causes ____________
a) Immediate harm to body
b) Slow harm to body
c) Not sure about speed of action
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Toxic gases such as H2S, nitrogen oxides and CO causes immediate harm to the human body.
advertisement

6. NPL stands for _________________
a) National population laboratory
b) National pollution laboratory
c) National physical laboratory
d) Net pollution list
View Answer

Answer: c
Explanation: Npl stands for national physical laboratory.

7. VOC stands for _______________
a) Viable organic components
b) Volatile organic components
c) Varying organic components
d) Virtual organic carriage
View Answer

Answer: a
Explanation: VOC or volatile organic components emitted by sources are harmful to human.
advertisement

8. Which of the following represents the allowed rate of CO2?
a) Less than 5000ppm
b) Less than 700ppm
c) Less than 300ppm
d) Less than 100ppm
View Answer

Answer: c
Explanation: CO2 rate above 300ppm causes harm to the human body.

9. Long path optical measurement uses _____________
a) IR radiation
b) Ultraviolet radiation
c) Both IR and UV
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Long path optical measurement of pollution uses IR radiation or ultraviolet radiation.
advertisement

10. Long path optical measurement has a range of several kilometres.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Range of long path optical measurement varies from several meters to several kilometres.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.