Instrumentation Transducers Questions and Answers – Frequency Division Multiplexers

«
»

This set of Instrumentation Transducers Question Bank focuses on “Frequency Division Multiplexers”.

1. FDM is associated with ________________
a) FM/FM modulation
b) PDM/FM modulation
c) Both FM/FM and PDM/FM modulation
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: FDM or frequency division multiplexing is associated with FM/FM modulation.
advertisement

2. In FDM, carrier signal have ______________
a) Low frequency
b) Very high frequency
c) Multiplexing is not possible
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: For multiplexing in FDM, carrier signal has a very high frequency.

3. FM/FM telemetry is a/an _________
a) Analog telemetry system
b) Digital telemetry system
c) Analog or digital depending on design
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: FM/FM telemetry is an analog telemetry system.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Baseband frequency of FDM will be ________________
a) Less than 70 Hz
b) Less than 70 KHz
c) Less than 70 MHz
d) Less than 70 GHz
View Answer

Answer: b
Explanation: Baseband frequency for FDM will be between DC to 70 KHz.

5. Upper frequency limit of FDM is constant.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In FDM, upper frequency limit varies widely.
advertisement

6. VCO is used for _________________
a) Amplification
b) Frequency modulation
c) Amplitude modulation
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: VCO or voltage controlled oscillator is used for frequency modulation.

7. SCO stands for ___________
a) Signal controlled oscillator
b) Switch controlled oscillator
c) Sub carrier oscillator
d) Sweep controlled oscillator
View Answer

Answer: c
Explanation: SCO is short of sub carrier oscillator.
advertisement

8. Centre frequency of sub carrier signal varies ____________
a) +/- 10%
b) +/- 7.5%
c) +/- 5%
d) +/- 2.5%
View Answer

Answer: b
Explanation: Variation of centre frequency of sub carrier signal will be +/- 7.5%.

9. What will be the frequency modulation index of SCO?
a) 1
b) 2
c) 5
d) 9
View Answer

Answer: c
Explanation: Frequency modulation index of SCO is standardised to be 5.
advertisement

10. For mf=5, how many side-bands will have for a modulated signal?
a) 2
b) 4
c) 6
d) 8
View Answer

Answer: d
Explanation: For a modulated signal with index 5 will have eight side-bands.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice Instrumentation Transducers Question Bank, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.