Instrumentation Transducers Questions and Answers – Torque Measurement

«
»

This set of Instrumentation Transducers Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Torque Measurement”.

1. Which of the following represents a moment of inertia of force acting tangential to a cylindrical rod?
a) FR
b) F/R
c) F2R
d) FR2
View Answer

Answer: a
Explanation: Moment of inertia of force acting tangential to a rod is the product of force and radius of the rod.
advertisement

2. Which of the following devices can be used for measuring torque?
a) Helical spring
b) Flat spiral spring
c) Bellows
d) Diaphragm
View Answer

Answer: b
Explanation: Flat spiral springs are, flat springs which are fixed at center and force is applied on the peripheral end.

3. Which of the following can be well suited for flat-spiral spring device?
a) Used for a very low torque range
b) Used for a very high torque range
c) Used for all ranges of torque
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Flat spiral spring devices is only applicable for the very low range of torque measurement since high range of force may break the device.
advertisement
advertisement

4. ___________ is used for measuring torque in rotating parts in machines.
a) Accelerometer
b) Dynamometer
c) Tachometer
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Dynamometers are the devices which are used to measure torque in rotating parts of machines, mainly torque of rotating shafts.

5. Square cross sectional torsions bars are preferable than circular cross sectional torsion bars.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Due to higher mechanical stability provided by square cross sectional torsion bars, they are highly preferable than circular cross sectional.
Participate in Instrumentation Transducers Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. Which of the following is true for torque measurement?
a) Measurement of applied force only
b) Measurement of length of arm
c) Measurement of force and length of arm
d) Measurement of velocity of material
View Answer

Answer: c
Explanation: Torque can be measured as the product of applied force and length of arm. Hence both of the parameters are important in the measurement of torque.

7. Which of the following represents the correct relationship between angular displacement and torque?
a) Direct proportionality
b) Inverse proportionality
c) Equal magnitude
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Torque of a bar is proportional to force applied tangential to bar, and hence torque can be treated as direct proportional with angular displacement.
advertisement

8. Torque can be measured using surface shear strains.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Torque can also be measured using measuring surface shear strains of the material. Merit of this system is that, it is independent of temperature variations.

9. Which of the following represents the correct position of strain gauges in torque measurement?
a) 900 with each other
b) Parallel to shaft axis
c) Perpendicular to shaft axis
d) 450 from shaft axis
View Answer

Answer: d
Explanation: All strain gauges are positioned 450 equally from shaft axes, such an arrangement causes insensitivity to bending or axial stress.
advertisement

10. A torsion bar of constant inner radius and length is applied with constant torque. What will happen for the angular displacement if outer radius of torsion bar is increased?
a) Increase
b) Decreases
c) Doubles
d) Halved
View Answer

Answer: b
Explanation: Relation between angular displacement and radius of the torsion bar can be explained using an expression:
ɸ = 2LT/πG(R04 – Ri4)
keeping all other factors constant, angular displacement and outer radius become inverse portioned to each other.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.