Instrumentation Transducers Questions and Answers – Electronic Amplifiers

«
»

This set of Instrumentation Transducers Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Electronic Amplifiers”.

1. What is the Common Mode Rejection Ratio?
a) Output of a differential amplifier
b) Ability of an amplifier to reject common mode signals
c) Ability of an amplifier to accept common mode signals
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: CMRR or common mode rejection ratio of a differential amplifier is the ability to reject common mode signals. For ideal characteristics, the amplifier will have infinite CMRR.
advertisement

2. Which of the following is not a characteristic of an ideal op-amp?
a) Zero slew rate
b) Infinite bandwidth
c) Infinite input impedance
d) Zero output impedance
View Answer

Answer: a
Explanation: Slew rate is defined as the maximum rate of change of output voltage. For ideal op-amp slew rate should be infinite.

3. For an inverting amplifier positive terminal of input is connected to ____________ of 741 IC.
a) Pin number 3
b) Pin number 2
c) Pin number 1
d) Pin number 7
View Answer

Answer: b
Explanation: For an inverting amplifier positive terminal of input should be connected to a negative input terminal of 741 IC that is pin number 2.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. In 741 IC, pin number 4 is represented by __________
a) Offset null
b) Positive input
c) Negative input
d) Negative supply
View Answer

Answer: d
Explanation: In 741 IC pin number 4 is a negative supply, which is used to connect negative terminal of supply voltage.

5. Which of the following cannot be treated as a requirement of the instrumentation amplifier?
a) Low drift
b) Low input impedance
c) High linearity
d) High CMRR
View Answer

Answer: b
Explanation: For an instrumentation amplifier, input impedance should be very high.
Take Instrumentation Transducers Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Amplifier with power supply and output circuits galvanically isolated are called ______________
a) Differential amplifier
b) Isolation amplifier
c) Inverting amplifier
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Isolation amplifier is an amplifier with supply and output circuit galvanically isolated. Galvanic isolation means separation of functional units to prevent current flow.

7. Voltage follower is also known as ___________
a) Unity gain amplifier
b) Differential amplifier
c) Comparator
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In unit gain amplifier output follows exact input and is known as a voltage follower.
advertisement

8. Which configuration of op-amp is used for filter circuit?
a) Differential
b) Non-inverting
c) Inverting
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Inverting mode of operation is employed for op-amp as a filter circuit, that is high pass and low pass filters.

9. Amplification of low level signal can be done using___________
a) Electrometer amplifier
b) Difference amplifier
c) Inverting amplifier
d) Non inverting amplifier
View Answer

Answer: a
Explanation: Electrometer amplifiers are a special type of amplifiers used for the amplification of very low level signals.
advertisement

10. For an ideal op-amp, zero input results in zero output.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Zero output for zero input is a characteristic of an ideal op-amp. That is there will be no output for zero input.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.