Instrumentation Transducers Questions and Answers – Feedback Accelerometer System

«
»

This set of Instrumentation Transducers Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Feedback Accelerometer System”.

1. Why feedback in accelerometer systems are applied to?
a) To increase the range
b) To increase accuracy
c) To increase accuracy and bandwidth
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Feedback in accelerometer systems are applied to provide higher accuracy and bandwidth.
advertisement

2. Which of the following is measured in open loop accelerometer system?
a) Absolute displacement of a proof mass
b) Relative displacement between the proof mass and external environment
c) Relative displacement between the proof mass and housing
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In open loop accelerometer systems relative displacement between the proof mass and housing is measured and corresponding acceleration is measured.

3. PMMC system is used for providing ______________
a) Feedback torque
b) Damping
c) Feedback torque and damping
d) Sufficient magnetic field
View Answer

Answer: c
Explanation: Permanent magnet moving coil system is used for feedback torque and sufficient damping for the system.
advertisement
advertisement

4. Internal torque of the coil, while operation is _____________
a) M.r
b) M.r2
c) M.r2.x’’(t)
d) M.r.x(t)
View Answer

Answer: d
Explanation: Internal torque of the coil is the product of proof mass (M), length of spindle of coil (r) and acceleration (x’’(t)).

5. Feedback torque developed due to the application of LVDT will be __________________
a) Equal to inertial torque
b) Greater than inertial torque
c) Less than inertial torque
d) No relation with inertial torque
View Answer

Answer: a
Explanation: Feedback torque developed due to the application of LVDT is related to inertial torque and they both are equal in magnitude.
advertisement

6. Under steady state conditions, inertial torque will be ______________ to output current (Io).
a) Equal
b) Directly proportional
c) Inversely proportional
d) In no relation
View Answer

Answer: b
Explanation: Relation is given by product of torque constant Kf and output current Io, and Inertial torque and output current have direct proportionality.

7. The whole feedback accelerometer system will be _________________
a) Zero order system
b) First order system
c) Second order system
d) Third order system
View Answer

Answer: c
Explanation: While considering gain of displacement transducer as Kp and amplifier as Ka, system behave as second order system with larger bandwidth than of moving coil system alone.
advertisement

8. Which of the following methods are employed for improving the gain of amplifier?
a) Liquid damping system
b) Air damping system
c) By eliminating damping system
d) Cannot improve gain
View Answer

Answer: d
Explanation: Gain of an amplifier cannot be increased at will, as other stages of the forward path are likely to possess certain time constant. Very high gain causes instability.

9. System is much unstable at _______________
a) Very low value of gain of amplifier
b) High gain of amplifier
c) Gain specific to a range
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: When gain of amplifier is very much high, it behaves as highly unstable.
advertisement

10. Which of the following will function as an integrator of input voltage?
a) Motor of speed inversely proportional to voltage
b) Motor of speed directly proportional to voltage
c) Motor of speed equal to voltage
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: A motor of speed directly proportional to applied voltage can function as an integrator of the input voltage.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.