Instrumentation Transducers Questions and Answers – Seismic Displacement Transducers

«
»

This set of Instrumentation Transducers Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Seismic Displacement Transducers”.

1. Seismic transducers are used to measure ______________
a) Displacement
b) Velocity
c) Acceleration
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Seismic transducers can be used to measure small displacement like vibrations, velocity and acceleration.
advertisement

2. Seismic mass has freedom to move any direction.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Movement of seismic mass is limited to one direction using a spring and damper system.

3. Relative displacement between housing frame and seismic mass in seismic transducer will be ____________
a) Xi(t)-Xm(t)
b) Xi(t)+Xm(t)
c) 2Xi(t)
d) 2Xm(t)
View Answer

Answer: a
Explanation: Relative displacement between housing frame and seismic mass is the difference between absolute displacement of platform and displacement of mass.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following represents the application of spring?
a) To provide stability
b) To provide oscillatory motion
c) To provide restoring force
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Spring is used to provide restoring force to mass when device displaces.

5. Damper system is used to ______________
a) Produce oscillations
b) Limit oscillations
c) To produce displacement
d) For indication
View Answer

Answer: b
Explanation: Damper systems are used to limit oscillations made by mass when the device is displaced.
advertisement

6. Which of the following represents the correct relation for undamped natural frequency of system?
a) KM
b) (KM)1/2
c) K/M
d) (K/M)1/2
View Answer

Answer: d
Explanation: Undamped natural frequency of a seismic transducer is the square root of the ratio of restoring force and mass.

7. Seismic transducer is only applicable for displacement measurement.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Seismic transducers can be used to measure both displacement, velocity and acceleration with several changes on the mass-spring-damper system.
advertisement

8. Which of the following spring-mass arrangement is used for displacement measurement?
a) Soft spring small mass
b) Soft spring large mass
c) Stiff spring small mass
d) Stiff spring large mass
View Answer

Answer: b
Explanation: For displacement measurement, Soft spring large mass arrangement is used. Only in this arrangement, observable changes in the position of mass can be detected.

9. How bandwidth can be increased?
a) Lowering natural frequency
b) Increasing natural frequency
c) Doubling natural frequency
d) Bandwidth cannot be increased
View Answer

Answer: a
Explanation: Natural frequency can be lowered for increasing bandwidth of seismic displacement transducer. Which means spring must be softer and mass should be large.
advertisement

10. Seismic displacement transducers are not suitable for measuring ______________
a) Vibrating velocities
b) Static velocities
c) Dynamic velocities
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In amplitude response for zero and infinite frequencies amplitude becomes zero and we don’t get any flat amplitude response.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.