Instrumentation Transducers Questions and Answers – Robotic Instrumentation

«
»

This set of Instrumentation Transducers Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Robotic Instrumentation”.

1. Which of the following is correct for proximity sensors?
a) Inductive type
b) Capacitive type
c) Ultrasonic wave type
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Proximity sensors may be of capacitive, inductive or ultrasonic type.
advertisement

2. Which of the following person used the name robot first time in print?
a) Josef capek
b) Karel capek
c) Isaac asimov
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Isaac asimov was first to use the word robot in his book.

3. Principles of cybernetics was developed by ___________
a) Josef capek
b) Norbert wiener
c) Isaac asimov
d) Karel capek
View Answer

Answer: b
Explanation: Norbert wiener developed principles of cybernetics.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following represents muscles of a robot?
a) Actuators
b) Power supply
c) Micro controllers
d) Robotic arm
View Answer

Answer: a
Explanation: Actuators convert stored energy into movement and hence known as muscles of a robot.

5. ZMP stands for _________________
a) Zero movement power
b) Zero magnetic point
c) Zero moment point
d) Zero metric point
View Answer

Answer:c
Explanation: ZMP or zero moment point is the algorithm used by robots.
advertisement

6. L293D is a/an ________________
a) Motor driver IC
b) Micro controller
c) Bluetooth module
d) IR receiver/transmitter
View Answer

Answer: a
Explanation: L293D is a DC motor driver IC.

7. ANN stands for ___________
a) Artificial neural network
b) Arithmetic neural network
c) Artificial neural node
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: ANN stands for the artificial neural network.
advertisement

8. In ANN, neurons are represented by ___________
a) Processing element
b) Memory
c) Wires
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In artificial neural networks, small processing elements represent neurons.

9. In ANN, all PE’s are connected with feedback.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In an artificial neural network, all processing elements are connected with or without feedback.
advertisement

10. MLP is feed-forward network.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Multi layer perception(MLP), is a simple architecture also known as feed-forward network.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.