Instrumentation Transducers Questions and Answers – Radio Telemetry

«
»

This set of Instrumentation Transducers Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Radio Telemetry”.

1. Radio telemetry is useful when source and receiver is at ________________
a) Long distance separation
b) Short distance separation
c) Varying separation distance
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Radio telemetry can be used where the distance between source and receiver may vary.
advertisement

2. PLCC stands for _________________
a) Power Load Carrier Current
b) Power Line Carrier Current
c) Peak Line Carrier Current
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: PLCC is the short of power line carrier current.

3. Multiplexing is not possible in radio telemetry.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Multiplexing of data in radio telemetry is possible.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Carrier frequency in radio telemetry will be _________________
a) Very low value
b) Very high value
c) Any value greater than 100 Hz
d) Frequency appropriate to conductor size
View Answer

Answer: d
Explanation: For multiplexing in radio telemetry, carrier frequency should be appropriate to conductor size.

5. For space telemetry, carrier frequency should be _______________
a) Very high value
b) Very low value
c) Frequency appropriate to distance
d) Any value greater than 100 Hz
View Answer

Answer: a
Explanation: Very high value of carrier frequency helps in reducing antenna size.
Take Instrumentation Transducers Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Frequency range of space telemetry should be _________________
a) Less than 216 MHz
b) Between 216 – 235 MHz
c) Between 235 – 412 MHz
d) Above 412 MHz
View Answer

Answer: b
Explanation: Carrier frequency range of space telemetry system should be between 216 MHz and 235 MHz.

7. Which of the following represent stability relaxation for RF carrier?
a) 0 %
b) +/- 1 %
c) +/- 0.1 %
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: RF carrier must remain stable within +/- 0.1 %.
advertisement

8. For FM/FM modulation, what is the bandwidth allowed?
a) 0.2 MHz
b) 0.5 MHz
c) 0.9 MHz
d) 1 MHz
View Answer

Answer: b
Explanation: For FM/FM modulation, bandwidth allowed is 0.5 MHz.

9. Output power of transmitter will be _____________
a) Very low
b) Very high
c) Varying
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Output power of the transmitter is kept very low.
advertisement

10. Output power of transmitter will be ______________
a) 2 to 10 w
b) 2 to 50 w
c) 2 to 100 w
d) Above 100 w
View Answer

Answer: c
Explanation: Output power of the transmitter is always kept very low and it lies in the range of 2 to 100 w.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.