Instrumentation Transducers Questions and Answers – Micro Sensors

«
»

This set of Instrumentation Transducers Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Micro Sensors”.

1. MEM stands for _________________
a) Macro electro magnetism
b) Macro electro mechanism
c) Micro electro mechanism
d) Micro electro magnetism
View Answer

Answer: c
Explanation: MEM is the short form of Micro electro mechanism.
advertisement

2. Which of the following represents the inverse transducer of a microphone?
a) Micro speaker
b) Pressure transducer
c) Bourden element
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Inverse transducer system of microphone is microspeaker.

3. Which of the following provides high thermal stability as bimorph?
a) Silicon nitride
b) Parylene D
c) Silicon oxide
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Parylene D provides high thermal stability as a bimorph.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Gyroscopes are _______________
a) Inertial sensors
b) Pressure sensors
c) Voltage sensors
d) Humidity sensors
View Answer

Answer: a
Explanation: Gyroscopes are inertial sensors, intended for detecting inertial motion.

5. Polymer thick film can act as a sensing element.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Polymer thick film can act as a sensing element for different measures.
advertisement

6. Which of the following is not a polymer matrix?
a) Epoxy resin
b) Silicon resin
c) Phenolic resin
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All of the mentioned materials are polymer matrix.

7. Which of the following is not a conductive paste?
a) Copper
b) Carbon particles
c) Silver particles
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Carbon particles are resistive paste.
advertisement

8. Polymers can act as humidity sensors.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Polymers can act as humidity sensors since they absorb water and change resistance.

9. PZT stands for _______________
a) Poly zirconate titanate
b) Lead zirconate tartarate
c) Poly zirconate trioxide
d) Poly zirconate tetranitrate
View Answer

Answer: b
Explanation: Lead zirconate tartarate is also known as PZT.
advertisement

10. Which of the following is not a piezo electric sensor?
a) PZT
b) Roscelle salt
c) Quartz
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: PZT, roscelle salt, and quartz can act as piezo electric sensors.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.