Instrumentation Transducers Questions and Answers – Analog Modulators

«
»

This set of Instrumentation Transducers Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Analog Modulators”.

1. AM signals are the _____________ of data signal and carrier signal.
a) Difference
b) Sum
c) Product
d) Ratio
View Answer

Answer: c
Explanation: Amplitude modulated signals are the product of the data signal and carrier signal.
advertisement

2. Which of the following can produce an AM signal?
a) Any electronic device
b) Any electronic device with linear chara
c) Any electronic device with non-linear chara
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Any electronic device with non-linear Vi and Io can be used to produce AM signals.

3. Balanced and double balanced modulators produce ________________
a) Amplitude modulated signal
b) Frequency modulated signal
c) Both AM and FM
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: AM signal is produced by both balanced and double balanced modulators.
advertisement
advertisement

4. FM generators for communication has frequency ______________
a) Less than 10MHz
b) Between 10MHz and 100MHz
c) Between 100MHz and 300MHz
d) Above 500MHz
View Answer

Answer: b
Explanation: FM generators for communication has a frequency range between 10MHz and 100MHz.

5. Power level of FM signal in space telemetry and entertainment system are equal.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Power level of FM signal in space telemetry is far lower than in the entertainment system.
Participate in Instrumentation Transducers Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. Indirect FM generators uses ____________
a) Crystal oscillator
b) Wien bridge oscillator
c) LC oscillator
d) RC tuned circuit
View Answer

Answer: a
Explanation: Indirect FM generators use crystal oscillators due to its higher frequency stability.

7. Amstrong modulator is _________________
a) Direct modulator
b) Indirect modulator
c) Unbalanced modulator
d) Balanced modulator
View Answer

Answer: b
Explanation: Amstrong modulator is an indirect FM generator.
advertisement

8. Modulation index is the product of Δfc and fm.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Modulation index is the ratio of Δfc and fm.

9. Modulation index for music broadcasting ___________ with increasing frequency.
a) Increases
b) Decreases
c) Constant
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Modulation index for music broadcasting will decrease with increasing frequency.
advertisement

10. Tank circuit contains _____________
a) Inductor
b) Capacitor
c) Both inductor and capacitor
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Tank circuit contains both inductor and capacitor.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.