Instrumentation Transducers Questions and Answers – Inverse Transducers

«
»

This set of Instrumentation Transducers Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Inverse Transducers”.

1. Inverse transducers are also known as _________________
a) Open loop transducers
b) Closed loop transducers
c) Input transducers
d) Output transducers
View Answer

Answer: d
Explanation: Output transducers are which converts electrical quantity to non-electrical quantity, known as inverse transducers.
advertisement

2. A system with feedback loop doesn’t have ______________
a) Less stability
b) High linearity
c) Zero-order operation
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: For a system feedback loop is provided to ensure high stability, linearity.

3. Which of the following represents torque produced in a PMMC device?
a) BAI0
b) BNI0
c) BANI0
d) BA2NI0
View Answer

Answer: c
Explanation: B represents flux density in the air gap, A represents area of moving coil and N represents number of turns in the moving coil.
advertisement
advertisement

4. Inverse transducer is system which converts _________________
a) Electrical quantity to non-electrical quantity
b) Non-electrical quantity to electrical quantity
c) Electrical quantity to electrical quantity itself
d) Non- electrical quantity to non-electrical quantity itself
View Answer

Answer: a
Explanation: Transducers are devices which transfers measurand which will be a non-electrical quantity to electrical quantity. Inverse transducers are the devices operating just opposite to transducers.

5. In a PMMC device what change will happen to torque, if flux density increased?
a) Increases
b) Decreases
c) Remain constant
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In torque equation of a PMMC device torque and flux density have a direct proportionality.
Tf=BANI0
Where Tf is the torque and B is the flux density.
advertisement

6. PMMC devices are converters of _____________
a) Voltage to force
b) Force to voltage
c) Force to force
d) Voltage to voltage
View Answer

Answer: a
Explanation: Permanent Magnet Moving coil converts input electrical quantity to force or torque in the needle system.

7. In PMMC device, torque and number of turns have _______________
a) Inverse proportionality
b) Direct proportionality
c) Equality
d) Undetermined
View Answer

Answer: b
Explanation: Torque equation is Tf=BANI0, Where Tf is the torque and N is the number of turns.
advertisement

8. Which of the following is an inverse transducer _____________
a) Piezoelectric transducer
b) LVDT
c) Load cell
d) Bourdon tube
View Answer

Answer: a
Explanation: Piezo electric transducers are devices which are capable of converting electrical quantity to non-electrical quantity, which is an inverse transducer.

9. Input transducers and inverse transducers are the same.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Input transducers are devices which convert non-electrical quantity to electrical quantity and Inverse transducers are devices which convert electrical quantity to non-electrical quantity.
advertisement

10. Which of the following cannot act as inverse transducer?
a) Quartz
b) Barium titanate
c) Lead zirconate
d) Cadmium
View Answer

Answer: d
Explanation: Quartz, Barium titanate and Lead zirconate are piezo electrical substances which are known for its ability to act as inverse transducers.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.