Biomedical Instrumentation Questions and Answers – Origin of Bioelectric Signals

»

This set of Biomedical Instrumentation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Origin of Bioelectric Signals”.

1. Source of Bioelectric potential is ____________ in nature.
a) electronic
b) electric
c) ionic
d) mechanical
View Answer

Answer: c
Explanation: Bioelectric potentials are generated at cellular level and the source of these potentials is ionic in nature. The prominent ions are K+, Na+, and Cl. Electronic potential is seen in commonly used cells for example the Galvanic cell. Mechanical potential is found nowhere. Electrical potential is found in electricity.
advertisement

2. Palsied muscles mean _____________
a) paralyzed muscles
b) active muscles
c) voluntary muscles
d) involuntary muscles
View Answer

Answer: a
Explanation: Palsied is an adjective that means paralyzed. It is used to describe a muscle on which an individual has lost all control (cannot move). Voluntary muscles are the muscles on which the individual has complete control. Involuntary muscles are the ones on which the individual has no control for example heart wall muscles.

3. The principal ion that is not involved with the phenomena of producing cell potentials is ______________
a) sodium
b) potassium
c) chlorine
d) hydrogen
View Answer

Answer: d
Explanation: Sodium (Na+), Potassium (K+), and Chlorine (Cl) are the principal ions involved with the phenomena of producing cell potentials. Na+ is present outside the cell membrane and creates a positively charged environment outside the cell membrane. Cl is present inside the cell membrane and is responsible for the negative environment inside the cell membrane.
advertisement
advertisement

4. What is the relatively static membrane potential of quiescent cells called?
a) half-cell potential
b) action potential
c) resting membrane potential
d) cell potential
View Answer

Answer: c
Explanation: Resting membrane potential or the resting potential is the relative static membrane potential of quiescent cell. That is if the resting membrane potential of a neuron is about -70 mV (mV=millivolt) it means that the inside of the neuron is 70 mV less than the outside of the neuron. An action potential occurs when the potential of the membrane of a given axonal position increases and decreases rapidly. This depolarization causes depolarization of adjacent positions in a similar way.

5. The variation of the electrical potential associated with the passage of a pulse along the membrane of a muscle cell or a nerve cell is called __________
a) muscle potential
b) action potential
c) resting potential
d) half cell potential
View Answer

Answer: b
Explanation: An action potential occurs when the potential of the membrane of a given axonal position increases and decreases rapidly. This depolarization causes depolarization of adjacent positions in a similar way. Resting membrane potential or the resting potential is the relative static membrane potential of a quiescent cell.
advertisement

6. Cells depolarize and action potential in generated as soon as a stimulus is applied.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: This statement is False. This is because unless a stimulus above a certain minimum value is applied, the cell will not be depolarized and no action potential will be generated. This value of potential above which the depolarizes and an action potential is generated is known as the stimulus threshold.

7. After a cell is stimulated, a finite period of time is required for the cell to return to its pre-stimulus state. This period is known as ____________
a) restoration period
b) refactory period
c) regain period
d) regenerative period
View Answer

Answer: b
Explanation: After a cell is stimulated, a finite period of time is required for the cell to return to its pre-stimulus state. This is because the energy associated with the action potential is developed from metabolic process within the cell which takes time for completion. This time period is called refactory period.
advertisement

8. Electrooculography (EOG/E.O.G.) is a technique for measuring what?
a) abnormal function of the retina
b) heart rate
c) respiration rate
d) cornea-retinal standing potential
View Answer

Answer: d
Explanation: Electrooculography (EOG / E.O.G) is a technique for measuring the potential of the corneal retinal standing potential that exists between the front and back of the human eye. The resulting signal is called electrooculogram. The main applications are in the diagnosis of ophthalmology and the recording of eye movements.

9. EKG stands for _________________
a) Electrocardiography
b) Electroencephalography
c) Electromyography
d) Electrtokinetcography
View Answer

Answer: a
Explanation: Electrocardiography (ECG or EKG) is the way toward recording the electrical action of the heart over some stretch of time utilizing anodes put on the skin. It could simply be understood as the electrical representation of heart beat. Electroencephalography is the electrical recording of brain.
advertisement

10. Phonocardiography is listening to __________
a) arm muscle sound
b) lungs sound
c) heart sound
d) respiratory tract sound
View Answer

Answer: c
Explanation: A phonocardiogram (or PCG) is a record high-constancy recording of sounds and mumble made by the heart with the assistance of the machine called phonocardiography. Consequently, phonocardiography is the chronicle of the considerable number of sounds made by the heart amid a heart cycle. Mostly stethoscope is used phonocardiography.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biomedical Instrumentation.

To practice all areas of Biomedical Instrumentation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter