Instrumentation Transducers Questions and Answers – Analysis Instrumentation

«
»

This set of Instrumentation Transducers Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on ” Analysis Instrumentation”.

1. All bodies behave as source of _______________
a) Electromagnetic radiation
b) IR radiation
c) Ultra violet radiation
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: All bodies behave as a source of electromagnetic radiation under an excited state.
advertisement

2. Which of the following represent a spectrum of frequency emission?
a) Absorption spectra
b) Emission spectra
c) EM spectra
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: All bodies behave as a source of em waves and spectrum of frequency emitted is known as emission frequency.

3. Spectrography doesn’t compute the energy of frequency spectrum.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Spectrography can be used for calculating the energy of frequency spectrum.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following source is used for exciting bodies electrically?
a) DC arc
b) AC arc
c) Spark
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Electrical excitation of body can be carried out using DC arc, AC arc and spark.

5. Which of the following is more used core in spectrometer?
a) Graphite
b) Carbon
c) Aluminium
d) Fullerine
View Answer

Answer: a
Explanation: Graphite is more used material than carbon as core in a spectrometer.
advertisement

6. Which of the following represents emission spectra?
a) Continuous spectra
b) Band spectra
c) Line spectra
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Emission spectra are divided into continuous spectra, band spectra and line spectra.

7. Every spectrograph requires dispersion.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Spectrograph processes dispersed radiation.
advertisement

8. Dispersion of radiation is carried out by _____________
a) Prism
b) Grating
c) Both prism and grating
d) Diamond
View Answer

Answer: c
Explanation: For dispersing radiation, prism or grating elements are used.

9. IR absorption pattern in absorption spectrography is known as___________
a) Finger print
b) Signature
c) Absorption code
d) Graph
View Answer

Answer: a
Explanation: Due to uniqueness IR absorption pattern in absorption spectrography is called fingerprint.
advertisement

10. Which of the following represents the fingerprint region?
a) Less than 7um
b) Between 7um to 15um
c) Greater than 15um
d) Greater than 100um
View Answer

Answer: b
Explanation: IR spectrum ranging between 7um to 15um wavelength offer the best discrimination between molecules and hence identified as fingerprint region.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.