Instrumentation Transducers Questions and Answers – Self Balancing Bridges

«
»

This set of Instrumentation Transducers Quiz focuses on “Self Balancing Bridges”.

1. Wheatstone bridge is used to measure ________________
a) Resistance
b) Inductance
c) Capacitance
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Wheatstone bridge on a different arrangement can be used for measuring different parameters like resistance, inductance and capacitance.
advertisement

2. Which of the following represents the arrangement of Wheatstone bridge?
a) Potentiometer
b) Weinbridge
c) Schering bridge
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Weinbridge is an AC application of Wheatstone bridge.

3. Which of the following is not an AC bridge?
a) Kelvin bridge
b) Maxwell bridge
c) Hay bridge
d) Schering bridge
View Answer

Answer: a
Explanation: Kelvin Bridge is a DC bridge used for measuring resistance.

4. Anderson bridge is an AC bridge.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Anderson Bridge is an AC bridge which is excited by AC supply.

5. Which of the following represents DC Bridge?
a) Used to measure impedance
b) AC supply for excitation
c) Wein bridge
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Dc Bridge will be excited from DC supply and is used for measuring resistance.
advertisement

6. Which of the following bridge can function as voltage to the current converter?
a) Carey-foster bridge
b) Kelvin Bridge
c) Fontana Bridge
d) H-bridge
View Answer

Answer: c
Explanation: Fontana Bridge is a type of bridge that implements a wide frequency band voltage to current converter.

7. Which of the following bridge can be used to measure very low resistance?
a) Wein Bridge
b) Schering Bridge
c) Maxwell Bridge
d) Carey-foster bridge
View Answer

Answer: d
Explanation: Carey foster bridge is used for measuring low resistance as well as the difference between two large resistances.

8. Why Kelvin Bridge is known as a double bridge?
a) Two power supplies
b) Two unknowns
c) Two ratio arms
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Two ratio arms are connected to galvanometers to remove the effect of connecting lead of electrical resistance.

9. Maxwell Bridge is used for measuring_______________
a) Low quality coil (Q<1)
b) Medium quality coil (1<Q<10)
c) High quality coil (Q>10)
d) All quality coil (any value of Q)
View Answer

Answer: b
Explanation: Maxwell Bridge is well suited for measurement in medium quality coils.
advertisement

10. Which of the following bridge can be used for measuring very low quality factor?
a) Hay’s Bridge
b) Maxwell Bridge
c) Anderson Bridge
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Anderson Bridge is used in very low quality factor coils and Hay Bridge, Maxwell Bridge are used for medium value of the quality factor.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers for Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn