Instrumentation Transducers Questions and Answers – Self Balancing Potentiometers

«
»

This set of Instrumentation Transducers Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Self Balancing Potentiometers”.

1. Standardization of potentiometer is used for ________________
a) Accuracy
b) Accuracy in measurement
c) Use of low voltage sources
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Standardization of potentiometers are done for accuracy in measurement, and it is carried out using electrochemical cells of known potential.
advertisement

2. Which of the following device is used for calibration of a potentiometer?
a) Electrochemical cell
b) Galvanometer
c) Variable dc source
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Electrochemical cell of known potential is used for calibration of a potentiometer, ammeter is also used for this purpose.

3. Galvanometer used should be calibrated first.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Calibration of galvanometer is not needed since its only purpose is to display a null condition.
advertisement
advertisement

4. Which of the following cannot be measured using potentiometer?
a) DC voltage
b) Temperature
c) Resistance
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Potentiometer can be arranged to measure different quantities like DC voltage, resistance, and temperature (using thermocouple potentiometer).

5. Which of the following is not possible?
a) Constant current potentiometer
b) Constant resistance potentiometer
c) Thermocouple potentiometer
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Constant current, constant resistance and thermocouple potentiometers are different arrangements of potentiometers for measuring different parameters.
advertisement

6. Galvanometer is used for _________________
a) Calibration of potentiometer
b) Indication of null position
c) Providing stability
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Only use of galvanometer in potentiometer circuit is for the indication of null position.

7. Power consumption of unknown source connected will be _____________
a) Very high
b) Very low
c) Zero ideally
d) Always constant
View Answer

Answer: c
Explanation: Indication of null position in galvanometer means zero current is drawn be connected source.
advertisement

8. A potentiometer cannot be used for calibration of ammeter.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: For the calibration of ammeter, potentiometers can be used since it indicates current drawn by the externally connected device.

9. Which of the following devices cannot be used potentiometer as calibrating device?
a) Wattmeter
b) Energy meter
c) Voltmeter
d) Ammeter
View Answer

Answer: b
Explanation: Wattmeter, voltmeter, and ammeter can be used as potentiometer as calibrating device. The energy meter cannot use a potentiometer as calibrating device.
advertisement

10. At null position, galvanometer reading will be _______________
a) Maximum
b) Zero
c) Unchanged for further reading
d) None
View Answer

Answer: b
Explanation: Null position is in which current drawn will be zero and galvanometer shows zero reading.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.