Instrumentation Transducers Questions and Answers – Servo Operated Manometer

«
»

This set of Instrumentation Transducers Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Servo Operated Manometer”.

1. Which of the following materials can be used in high pressure manometer tube?
a) Glass
b) Stainless steel
c) Transparent plastic tube
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: On high pressure applications, manometer tubes are made up of stainless steel which is nonmagnetic.
advertisement

2. Band width of servo operated manometers are limited to ___________________
a) 5 Hz
b) 5 KHz
c) 5 MHz
d) 5 GHz
View Answer

Answer: a
Explanation: Bandwidth of servo operated manometers are limited to 5 Hz which is satisfactory for pressure measurement.

3. Manometers are generally used to measure _______________
a) Pressure
b) Voltage
c) Temperature
d) Humidity
View Answer

Answer: a
Explanation: Manometers are generally used to measure pressure.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Atmospheric pressure can be expressed in _______________
a) N
b) N/m
c) N/m2
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Atmospheric pressure can be expressed in newton per square of meter.

5. By conversion, 1 bar= _________ N/m2.
a) 104
b) 105
c) 106
d) 107
View Answer

Answer: b
Explanation: 1 bar = 105 N/m2 and 1 bar = 106 dynes/cm2.
advertisement

6. Which of the following represents pressure exerted by a column of mercury of 1 mm?
a) Micron
b) Torr
c) Microbar
d) Bar
View Answer

Answer: b
Explanation: Torr is the pressure exerted by 1mm column of mercury.

7. Which of the following is the lowest unit for pressure?
a) Bar
b) Micron
c) Torr
d) Microbar
View Answer

Answer: b
Explanation: Micron is the unit representing very low pressure values such as vacuum pressure.
advertisement

8. Water is non-manometric liquid.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Water is manometric liquid, but there is a problem of evaporation.

9. Which of the following has a low evaporation rate than water?
a) Mercury
b) Transformer oil
c) Tetrabromoethane
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Both mercury, transformer oil and tetrabromoethane have low evaporation rate than water.
advertisement

10. As specific gravity increases, the evaporation rate of manometric liquid decreases.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: There is no relation between specific gravity and evaporation rate.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.