Instrumentation Transducers Questions and Answers – Electro Chemical Transducers

«
»

This set of Instrumentation Transducers test focuses on “Electro Chemical Transducers”.

1. Which of the following electrode/s is/are used for measuring electrode potential?
a) Reference electrode
b) Indicator electrode
c) Both reference and indicator electrode
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Both reference and indicator electrodes are used for measuring electrode potential.
advertisement

2. Which of the following conversion take place in the galvanic cell and electrolytic cell?
a) Chemical energy to electrical energy without power supply
b) Electrical energy to chemical energy without power supply
c) Mechanical energy to chemical energy without power supply
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Galvanic cell convert chemical energy to electrical energy and electrolytic cell need external power supply, both are not the same.

3. Which of the following can be used by NHE?
a) Reference electrode
b) Indicator electrode
c) Both reference and indicator electrode
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Normal hydrogen electrode is only used as an indicator electrode.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Calomel electrode is made up of ______________
a) Mercurous chloride
b) Mercurous sulphide
c) Potassium chloride
d) Potassium sulphide
View Answer

Answer: a
Explanation: Mercurous chloride is known as calomel and calomel electrodes are used in reference electrodes.

5. Glass electrode is a/an ___________
a) Reference electrode
b) Indicator electrode
c) Calomel electrode
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Glass electrode is made up of ion sensitive glass tip and is used as an indicator electrode.
advertisement

6. Tip of indicator electrode will be ___________
a) Porous plug
b) Semipermeable membrane
c) Ion sensitive surface
d) Rigid glass
View Answer

Answer: c
Explanation: Tip of indicator electrode will be ion sensitive glass tip, which produces a potential difference on surface.

7. Resistance of glass electrode will be ____________
a) Very low
b) Very high
c) Zero
d) Infinity
View Answer

Answer: b
Explanation: Resistance of glass electrode will be high as between 10 and 103MHz due to the presence of glass membrane.
advertisement

8. Which of the following represents pH of acidic medium?
a) Less than 7
b) Greater than 7
c) 0
d) 7
View Answer

Answer: a
Explanation: Material with pH value of less than 7 is known as acidic.

9. Ground isolation in bioelectric measurement is not important.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In bioelectric measurement system, ground isolation is important since it prevents shocks.
advertisement

10. EEG signal range is _________
a) Less than 1µV
b) Between 1 and 10µV
c) Greater than 10µV
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Electro Encephalograms range from 1 and 10µV.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers for tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.