Instrumentation Transducers Questions and Answers – Force Measurement

«
»

This set of Instrumentation Transducers Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on ” Force Measurement”.

1. Which of the following device can be used for force measurement?
a) Beams
b) Bellows
c) Capsule
d) Bourdon tube
View Answer

Answer: a
Explanation: Beams are used for force measuring applications, all other devices listed are used for measuring pressure.
advertisement

2. Load cells are used for measuring _______________
a) Large weights only
b) Small weights only
c) Weights moving in high speed
d) Slowly moving weights
View Answer

Answer: d
Explanation: Load cells are used for measuring weights of slowly moving bodies so that their weight will be uniformly distributed over load cell surface.

3. Which of the following can be measured using a Ring-type load cell?
a) Large weight
b) Small weight
c) Both large and small weights
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Ring type load cell consists of a ring like an arrangement to which force is applied. They are used for applications in which measurement of small forces are required.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following arrangements are used in load cells?
a) Tensile strain gauges
b) Compressive strain gauges
c) Both tensile and compressive strain gauges
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Force applied to a load cell is measured using determining tensile and compressive components of strain. Strain gauges are attached to the surface of the load cell.

5. Which of the following represents correct relationship for strain in ring-type load cell?
a) (1.08 F R)/(E b t2)
b) (F R)/(E b t2)
c) (1.08 R)/(E b t2)
d) (1.08 F )/(E b t2)
View Answer

Answer: a
Explanation: (1.08 F R)/(E b t2) represents strain measured using ring-type load cell, in which F represents force applied, R represents radius of ring, E represents Young’s modulus of material, b represents axial width and t represents thickness of ring.
advertisement

6. Which of the following conversion is correct for load cell?
a) Force to strain
b) Force to displacement
c) Force to voltage
d) Both force to strain and force to displacement
View Answer

Answer: d
Explanation: Commonly load cell measure applied force using strain gauges, but in some cases, force is measured by detecting displacement, that is a force to displacement conversion.

7. Diaphragm element can also be used for force measurement.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Diaphragm elements act like flat springs in case of force measurement and can be used for measuring both force and pressure.
advertisement

8. Which of the following statement is true for force?
a) Force is a scalar quantity
b) Force is a vector quantity
c) Force is a dimensionless quantity
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Force can be described as a vector quantity, in which measurement of magnitude and direction of application is important.

9. Which of the following statement is true for diaphragms?
a) Used for measuring small forces
b) Used for measuring large forces
c) Used for measuring dynamic forces
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Diaphragm elements, being a small force capacity is used for measuring small forces only.
advertisement

10. Load cells are primary transducers.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Primary transducers are which converts measurand into mechanical quantities. Load cell converts measurand into strain or displacement which are mechanical quantities and hence load cells are primary transducers.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.