Instrumentation Transducers Questions and Answers – Thermo Electric Transducers

«
»

This set of Instrumentation Transducers Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Thermo Electric Transducers”.

1. Thermocouple is a ______________
a) Primary device
b) Secondary transducer
c) Tertiary transducer
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Thermocouple is a device which converts thermal energy to electrical energy and it can be treated as a primary device.
advertisement

2. Operation of thermocouple is governed by _______________
a) Peltier effect
b) Seebeck effect
c) Thomson effect
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Operation of thermocouple is based on three major effects- Peltier, Thomson and seebeck, all describe the relation between current flow and temperature between two different metal.

3. ______________ describes current flow between two junctions formed by two different metals.
a) Peltier effect
b) Thomson effect
c) Seebeck effect
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: When two different metals are connected to form two junctions, current flow will occur from one junction to other. This is described by peltier effect.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Amount of heat liberated or absorbed when 1A current passes is called ____________
a) Thomson coefficient
b) Peltier coefficient
c) Seebeck coefficient
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Peltier coefficient relates heat liberated or absorbed and current flow.

5. Total seebeck effect can be found as _____________
a) Total peltier effect
b) Total Thomson effect
c) Partly peltier and partly Thomson effect
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: All three effects, peltier, seebeck and Thomson effects are connected to each other, and total seebeck effect can be found as partly peltier and partly Thomson effect.
Take Instrumentation Transducers Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Which of the following element is used as a thermocouple in nuclear reactor?
a) Boron
b) Platinum
c) Copper
d) Iron
View Answer

Answer: a
Explanation: Nuclear reactors are places where a large amount of heat is liberated, here boron is used as thermocouple element as it can measure temperature above 15000c.

7. Thermocouple cannot used for measurement of temperature of liquid.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Immersion type thermocouple can be used to measure temperature of liquid, in which thermocouple is immersed in liquid.
advertisement

8. _________________ can be used as a replacement for thermocouple lead.
a) Replacement lead
b) Replica lead
c) Compensating lead
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Compensating leads are of the same materials as thermocouple leads and can be used as a replacement.

9. Thermo couple cannot be used to measure ____________
a) Temperature of gas
b) Temperature of liquid
c) IR radiation
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Infra-Red radiation is characterized by temperature and thermocouple can be used to measure temperature.
advertisement

10. Peltier effect is reverse of seebeck effect.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Peltier effect and seebeck effect operations are reverse to each other.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.