Instrumentation Transducers Questions and Answers – Pressure Measurement

«
»

This set of Instrumentation Transducers Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Pressure Measurement”.

1. Which of the following is detected using manometer devices?
a) Pressure difference between manometric and measuring liquid
b) pH difference between manometric and measuring liquid
c) Density difference between manometric and measuring liquid
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In manometer devices, pressure difference between manometric liquid and measuring liquid is obtained and it is equated to relation hϱg, ϱ is the mass density of the manometric liquid.

2. What is the difference between water and transformer oil as a manometric liquid?
a) Water is used for large pressure differential
b) Transformer oil is used for large pressure differential
c) Transformer oil has evaporation problems
d) Water has evaporation problems
View Answer

Answer: d
Explanation: Both water and transformer oils are used in small pressure differential applications, but the difference is that water has problems related to relatively faster evaporation.

3. In which of the following categories be thin plate diaphragm included?
a) Primary transducer
b) Secondary transducer
c) Voltage measuring devices
d) Spring balance systems
View Answer

Answer: a
Explanation: Primary transducers are devices which converts measurand into mechanical quantities. Diaphragm converts pressure into displacement which is a mechanical quantity.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following applications are suited for thin plate diaphragms?
a) Static pressure only
b) Dynamic pressure only
c) Both static and dynamic pressure with large frequency
d) Both static and dynamic pressure with small frequency
View Answer

Answer: d
Explanation: Thin plate diaphragms can be used for measuring both static and dynamic pressures. But the limitation is that the frequency of application should be small.

5. Using a membrane for measuring pressure, which of the following represents correct relation for displacement?
a) (R2 ΔP)/4S
b) ΔP/4S
c) (R2 ΔP)/S
d) (R2 ΔP)/2
View Answer

Answer: a
Explanation: R is the radius of membrane and S is the radial tension in N/m. Displacement will be an indication of applied pressure.

6. Which of the following quantities can be measured using bellows?
a) Absolute pressure
b) Gauge pressure
c) Differential pressure
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Bellows can be used for measuring Absolute pressure, Gauge pressure and Differential pressure of measuring medium. This is accomplished using two bellow chambers provided.

7. Which of the following conversion take place in bourdon tubes?
a) Pressure to displacement
b) Pressure to voltage
c) Pressure to strain
d) Pressure to force
View Answer

Answer: a
Explanation: In bourdon tubes converts input pressure into displacement and displacement of the needle will be directly proportional to input pressure.
advertisement

8. ‘Capsules are made from diaphragms’.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Capsules are made by enclosing two identical corrugated diaphragms forming a closed chamber.

9. ‘In bellows pressure to displacement conversion takes place’.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In bellows pressure to force conversion takes place, which is acted on bellows and can be measured for calculating applied pressure.
advertisement

10. Which of the following devices convert pressure to displacement?
a) Diaphragm
b) Bellow
c) Capsule
d) Both diaphragm and capsule
View Answer

Answer: d
Explanation: Both diaphragm and capsule convert pressure into displacement which can be measured using indicating instruments. Displacement will be proportional to applied pressure.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.