Instrumentation Transducers Questions and Answers – Ionization Transducers

«
»

This set of Instrumentation Transducers Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Ionization Transducers”.

1. Which of the following are nuclear radiations?
a) Beta
b) Alpha
c) Gamma
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Beta, alpha, and gamma particles are emitted from radioactive materials and they are known as nuclear radiations.
advertisement

2. Which of the following has a helium nucleus?
a) Alpha particle
b) Beta particle
c) Gamma particle
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Alpha particles have a positive charge of 2 and relative mass of 4 which is similar to the helium nucleus.

3. Which of the following represents sensitivity of ionization transducer?
a) Ia/Ig
b) Ig/Ia
c) IaIg
d) Ia/ PIg
View Answer

Answer: d
Explanation: Ia is the anode current and Ig is the grid current, P is the absolute pressure of gas.
advertisement
advertisement

4. Which of the following potential is applied to the grid?
a) +ve potential
b) –ve potential
c) Neutral potential
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Grid is applied by a +ve potential of 100v in order to attract electrons.

5. Which of the following is correct for the ionization transducer?
a) Grid current decrease constantly
b) Grid current Increases constantly
c) Grid current is made constant
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Grid current and primary electrons are always held constant and variations in anode current are measured.
Participate in Instrumentation Transducers Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. Cold cathode ionization vacuum gauges are more accurate than hot cathode ionization vacuum gauges.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Cold cathode vacuum gauges are less accurate than hot cathode vacuum gauges, But some difficulties in hot cathode are reduced in cold cathode type.

7. Which of the following cannot be measured using ionization transducer?
a) Vacuum pressure
b) Gaseous pressure
c) Displacement
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Ionization transducers can be used for measurement of displacement also.
advertisement

8. Which of the following applications ionization chamber is used?
a) For detection of nuclear radiation
b) For better stability
c) For storing inert gas
d) For ionizing gas
View Answer

Answer: a
Explanation: Ionization chambers in transducers are used for the detection and measurement of nuclear radiation.

9. Which of the following is a radioactive vacuum gauge?
a) Cold cathode gauge
b) Hot cathode gauge
c) Non ionization gauge
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Radioactive vacuum gauge is a cold cathode type gauge which is also based on ionization of gas.
advertisement

10. Which of the following represents a mass absorption coefficient?
a) Ratio of linear absorption coefficient to density
b) Product of absorption coefficient and density
c) Linear absorption coefficient
d) Product of linear absorption coefficient and mass
View Answer

Answer: a
Explanation: Ratio of linear absorption coefficient and density is known as the mass absorption coefficient.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.