Instrumentation Transducers Questions and Answers – Piezo Electric Transducers

«
»

This set of Instrumentation Transducers Interview Questions and Answers for Experienced people focuses on “Piezo Electric Transducers”.

1. Process of physical deformation on application of electric field is described by ___________
a) Electromagnetic property
b) Electro mechanical property
c) Magnetostriction property
d) Electrostriction property
View Answer

Answer: d
Explanation: Electrostriction property is defined by physical deformation of certain materials on the application of electrical field.
advertisement

2. Who invented the piezoelectric effect?
a) Mary Elizabeth Barber
b) Christian Doppler
c) Marie curie and Pierre curie
d) Pierre curie and Jacques curie
View Answer

Answer: d
Explanation: Piezoelectric effect was first invented and explained by curie brothers, Pierre curie and Jacques curie in 1980.

3. Which of the following represents piezoelectric materials?
a) ADP
b) Quartz
c) Bernilite
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Quartz, ADP (Ammonium dihydrogen Phosphate), and bernilite are examples of piezoelectric materials.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Property of exhibiting electric polarization when exposed to intense electric field is known as ___________
a) Electromagnetic effect
b) Ferromagnetic material
c) Ferroelectric materials
d) Piezoelectric materials
View Answer

Answer: c
Explanation: Piezoelectric and Ferroelectric materials are closely related and they produce electric polarization when exposed to an intense electric field.

5. Which of the following quantities cannot be measured using piezoelectric transducers?
a) Pressure
b) Strain
c) Acceleration
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Piezoelectric transducers can be used to measure a wide range of quantities like pressure, acceleration, strain displacement etc.
advertisement

6. Which of the following can be used conveniently at 1000c temperature?
a) Rochelle salt
b) ADP
c) Both ADP and Rochelle salt
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Rochelle salt is suitable for operation at room temperature only while ADP (Ammonium dihydrogen Phosphate) can be used up to temperature 1000c.

7. Which of the following type transducers are used in IC engines?
a) Monomorph
b) Dimorph
c) Multimorph
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Multimorphes are the combination of more than two transducers, it is suitable in IC engines where pressure variations occur at high frequencies up to 20 KHz.
advertisement

8. __________ are also known as piezopile.
a) Monomorph
b) Dimorph
c) Multimorph
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Multimorphes are combination of more than two transducers are also known as piezopile.

9. Piezoelectric accelerometer requires damping system.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Since natural frequency of piezoelements are so high and far removed from range of frequencies normally required of accelerometers they don’t need damping systems.
advertisement

10. In piezoelectric strain transducer voltage developed is _______________ to strain applied.
a) Directly proportional
b) Inversely proportional
c) Equal
d) Independent
View Answer

Answer: a
Explanation: For a piezoelectric strain transducer, as the strain applied increases output voltage also increases.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.