Instrumentation Transducers Questions and Answers – Measurement of Current

«
»

This set of Instrumentation Transducers Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Measurement of Current”.

1. Find the initial value of current for which transient current is given by
I(S) = (S2+S)(5S2+1)
a) 0
b) 1
c) 0.2
d) 0.5
View Answer

Answer: c
Explanation: Initial value of current from transient response is found using initial value theorem on Laplace transform. Initial value theorem is given as
Ltt→0x(t)=Lts→∞S.X(S).
advertisement

2. What is the purpose of making internal resistance of milli-ammeter very low?
a) High sensitivity
b) High accuracy
c) Minimum voltage drop across meter
d) Maximum voltage drop across meter
View Answer

Answer: c
Explanation: Low internal resistance will help in easy current flow. If we put a high resistance in series to current flow, it will cause large voltage drop to produce across meter.

3. Which of the following devices can be used with both AC and DC?
a) PMMC
b) Moving iron type
c) Moving coil type
d) Induction type
View Answer

Answer: b
Explanation: Moving iron type meters can be used in both AC and DC applications.
advertisement
advertisement

4. How many electrons are contributed in one coulomb electric charge?
a) 6.242 × 1018
b) 6.242 × 1019
c) 6.242 × 1020
d) 6.242 × 1010
View Answer

Answer: a
Explanation: Charge of one electron is 1.6 × 10-19coulumb, hence one coulomb implies reciprocal of 1.6×10-19 which is 6.25×1018.

5. In a conductor after 1 minute of electron passage, current flown is found to be 1mA. How many electrons would have passed through that conductor?
a) 4.5×1020
b) 5×1017
c) 3.75×1017
d) 3.75×1018
View Answer

Answer: c
Explanation: For n number of electrons, total charge will be n×1.6×10-19. Then for charge passed in one second will be current flow, here 1mA.
advertisement

6. Which of the following can be treated as an equivalent of ampere?
a) Coulomb/second
b) Watt/second
c) Joule/second
d) Coulomb
View Answer

Answer: a
Explanation: Ampere can be treated as coulomb per second since it is the charge transferred in one second.

7. What will be the average value of current, if its peak value is 43A?
a) 27.4A
b) 37.7A
c) 21.5A
d) 60.8A
View Answer

Answer: a
Explanation: Average current value is the product of peak value and 0.636.
advertisement

8. Using a low resistant shunt Moving coil, permanent magnet instrument can be converted to ______________
a) Volt meter
b) Ammeter
c) Flux-meter
d) Watt meter
View Answer

Answer: b
Explanation: By applying a low resistant shunt in permanent magnet moving coil instrument can be converted to Ammeter.

9. An induction meter can handle current up to __________
a) Below 10A
b) 10A
c) 50A
d) 100A
View Answer

Answer: d
Explanation: Current handling capacity of induction meter is high up to 100A.
advertisement

10. Which of the following effect is used in AC ammeters?
a) Electromagnetic effect
b) Electrostatic effect
c) Chemical effect
d) Magnetic effect
View Answer

Answer: a
Explanation: AC ammeters use electromagnetic principle for operation. This effect is also employed in some integrating instruments.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.