Instrumentation Transducers Questions and Answers – Flip Flop Circuits

«
»

This set of Instrumentation Transducers Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Flip Flop Circuits”.

1. One flip-flop unit can store __________ of data.
a) One nibble
b) One bit
c) One byte
d) One kilo-bit
View Answer

Answer: b
Explanation: Flip-flop is the basic storage device which can store one bit of data.
advertisement

2. SR flip-flop stands for ______________
a) State-reset
b) Set-reset
c) Set-recovery
d) Set-reset
View Answer

Answer: d
Explanation: SR flip flop stands for set reset flip flop.

3. Which of the following represents D flip flop?
a) Data flip flop
b) Delay flip flop
c) Direct flip flop
d) Decode flip flop
View Answer

Answer: b
Explanation: D flip flop is delay flip flop in which input data is transmitted to output with a delay of one clock pulse.
advertisement
advertisement

4. SR flip flop have undefined state when______________
a) Both inputs are low
b) Both inputs are high
c) One input is low
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: SR flip flop output changes indefinitely when two inputs are high.

5. Latch is a circuit which operates according to a clock pulse.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Latch circuit operates according to enable signal. If EN pin is high latch becomes ON.
advertisement

6. Race around condition can be rectified by ___________
a) SR flip flop
b) JK flip flop
c) JK master slave flip flop
d) D flip flop
View Answer

Answer: c
Explanation: Race around condition is the change of output for more than once during a single clock pulse. It can be rectified by using master save flip flop.

7. Which of the following is an application of flip-flop?
a) Shift register
b) Latch
c) Gates
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Shift register is used for shifting data serially or parallel, flip flop is the basic building block of shift register.
advertisement

8. If SET pin is active, output becomes ______________
a) High
b) Low
c) Undefined
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: SET pin is used to make flip flop output to a known state.

9. In SR flip flop if both inputs are low, output becomes _______________
a) High
b) Low
c) No change
d) Undefined
View Answer

Answer: c
Explanation: In SR flip flop if both inputs are low output remains unchanged from previous state.
advertisement

10. Which of the following is not a sequential circuit?
a) Flip flop
b) Counter
c) Logical gate
d) Shift register
View Answer

Answer: c
Explanation: Sequential circuits are those in which previous output.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.