Microprocessors Questions and Answers – Hybrid Architecture -RISC and CISC Convergence, Advantages of RISC, Design Issues of RISC Processors -2

This set of Microprocessors Problems focuses on “Hybrid Architecture -RISC and CISC Convergence, Advantages of RISC, Design Issues of RISC Processors -2”.

1. The number of CPIs(Clock Per Instruction) for an instruction of RISC processors is
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: b
Explanation: RISC processors have unity CPI(Clock Per Instruction), which is due to the optimization of each instruction on the CPU and massive pipelining embedded in a RISC processor.

2. Which of the following is not true about RISC processors?
a) addressing modes are less
b) pipelining is key for high speed
c) microcoding is required
d) single machine cycle instructions
View Answer

Answer: c
Explanation: Unlike the CISC, in RISC architecture, instruction microcoding is not required.

3. The RISC processors that support variable length instructions are from
a) Intel
b) Motorola
c) AMD
d) Intel and Motorola
View Answer

Answer: d
Explanation: In RISC, each instruction is of the same length, so that it may be fetched in a single operation. The traditional microprocessors from Intel or Motorola support variable length instructions.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is true about register windowing?
a) chips expose 32 registers to programmer
b) puts demands on multiplexers
c) puts enormous demands on register ports
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The register windowing involves a mechanism where the chips expose 32 registers to the programmer at any one time. It puts enormous demands on multiplexers and register ports to make any physical register appear to be any logical register.

5. The disadvantage of register windowing is
a) high speed
b) puts demands on multiplexers/register ports
c) consumes less cycles
d) doesn’t handle overflow/underflow
View Answer

Answer: d
Explanation: It is impossible to predict when the register file will overflow or underflow, so performance is unpredictable. It generates a software fault, which the operating system has to handle, consuming more cycles.

6. The register window is used to point the number of physical registers is
a) infinite
b) that are currently used
c) finite
d) that are unused
View Answer

Answer: c
Explanation: The register window only helps us to point the number of physical registers is finite.

7. Which of the following is not a stage of pipeline of a RISC processor?
a) read registers and decode the instructions
b) fetch instructions from registers
c) write result into a register
d) access an operand in data memory
View Answer

Answer: b
Explanation: There are 5 stages in pipelining. They are
1. Fetch instructions from memory
2. Read registers and decode the instructions
3. Execute the instructions or calculate an address
4. Access an operand in data memory
5. Write result into a register.
advertisement

8. When an instruction depends on the results of the previous instructions then
a) error occurs
b) software fault occurs
c) data dependency occurs
d) hardware fault occurs
View Answer

Answer: c
Explanation: A data dependency occurs when an instruction depends on the results of the previous instructions.

9. The instructions that instruct the processor to make a decision about the next instruction to be executed are
a) data dependency instructions
b) branch instructions
c) control transfer instructions
d) none
View Answer

Answer: b
Explanation: The branch instructions are those which instruct the processor to make a decision about the next instruction to be executed, depending upon whether the condition is satisfied or not.
advertisement

10. The reason for which the RISC processor goes to idle state(or stall) is
a) delay in reading information from memory
b) poor instruction set design
c) dependencies between instructions
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: There are a variety of reasons, including delays in reading information from memory, poor instruction set design, or dependencies between instructions for the RISC processor to remain idle.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microprocessors.

Here’s the list of Best Books in Microprocessors.

To practice all areas of Microprocessors Problems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.