Microprocessors Questions and Answers – Interrupt and Stack of 8051 – 2

This set of Microprocessors Assessment Questions and Answers focuses on “Interrupt and Stack of 8051 – 2”.

1. The timer generates an interrupt, if the count value reaches to
a) 00FFH
b) FF00H
c) 0FFFH
d) FFFFH
View Answer

Answer: d
Explanation: The timer is an up-counter and generates an interrupt when the count has reached FFFFH.

2. The external interrupt that has the lowest priority among the following is
a) TF0
b) TF1
c) IE1
d) NONE
View Answer

Answer: c
Explanation: The order of given interrupts from high to low priority is TF0, IE1 and TF1.

3. Among the five interrupts generated by 8051, the lowest priority is given to the interrupt
a) IE0
b) TF1
c) TF0
d) RI
View Answer

Answer: d
Explanation: The interrupt, RI=TI (serial port) is given the lowest priority among all the interrupts.
advertisement
advertisement

4. Among the five interrupts generated by 8051, the highest priority is given to the interrupt
a) IE0
b) TF1
c) TF0
d) IE1
View Answer

Answer: a
Explanation: The interrupt, IE0(External INT0) is given the highest priority among all the interrupts.

5. All the interrupts are enabled using a special function register called
a) interrupt priority register
b) interrupt register
c) interrupt function register
d) interrupt enable register
View Answer

Answer: d
Explanation: All the interrupts are enabled using a special function register called interrupt enable register (IE) and their priorities are programmed using another special function register called interrupt priority register(IP).

6. The number of bytes stored on the stack during one operation of PUSH or POP is
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: As 8051 stack operations are 8-bit wide i.e. in an operation using PUSH or POP instruction, one byte of data is stored on a stack or retrieved from the stack. For implementing 16-bit operations, two 8-bit operations are cascaded.

7. The step involved in PUSH operation is
a) increment stack by 2 and store 8-bit content to address pointed to by SP
b) decrement stack by 1 and store 16-bit content to address pointed to by SP
c) increment stack by 1 and store 8-bit content to address pointed to by SP
d) store 8-bit content to address pointed to by SP and then increment stack by 1
View Answer

Answer: c
Explanation: The PUSH instruction follows two steps.
1. Increment stack by 1
2. Store 8-bit content of the 8-bit address specified in the instruction to the address pointed to by SP.
advertisement

8. The step involved in POP operation is
a) decrement stack by 2 and store 8-bit content to address pointed to by SP
b) store 16-bit content to address pointed to by SP and decrement stack by 1
c) decrement stack by 1 and store content of top of stack to address pointed to by SP
d) store content of top of stack to address pointed to by SP and then decrement stack by 1
View Answer

Answer: d
Explanation: The POP instruction follows two steps.
1. Store the contents of top of stack pointed to by SP register to the 8-bit memory specified in the instruction.
2. Decrement stack by 1.

9. The 8051 stack is
a) auto-decrement during PUSH operations
b) auto-increment during POP operations
c) auto-decrement during POP operations
d) auto-increment during PUSH operations
View Answer

Answer: d
Explanation: The 8051 stack is opposite to that in 8085 or 8086 i.e. in 8085 it is auto-decrement while in 8051 it is auto-increment during PUSH operations.
advertisement

10. After reset, the stack pointer(SP) is initialized to the address of
a) internal ROM
b) internal RAM
c) external ROM
d) external RAM
View Answer

Answer: b
Explanation: The stack pointer(SP) is an 8-bit register and is initialized to internal RAM address 07H after reset.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microprocessors.

Here’s the list of Best Books in Microprocessors.

To practice all areas of Microprocessors Assessment Questions, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.