Microprocessors Questions and Answers – Segmentation

This set of Microprocessor Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Segmentation”.

1. The bit that indicates whether the segment has been accessed by the CPU or not is
a) base address
b) attribute bit
c) present bit
d) granular bit
View Answer

Answer: b
Explanation: The accessed bit or attribute bit (A) indicates whether the segment has been accessed by the CPU or not.

2. The TYPE field of a descriptor is used to find the
a) descriptor type
b) segment type
c) descriptor and segment type
d) none
View Answer

Answer: c
Explanation: The type field decides the descriptor type and hence the segment type.

3. If the segment descriptor bit, S=0, then the descriptor is
a) data segment descriptor
b) code segment descriptor
c) system descriptor
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: If S=0, then system descriptor. If S=1, then code or data segment descriptor.
advertisement
advertisement

4. The bit that indicates whether the segment is page addressable is
a) base address
b) attribute bit
c) present bit
d) granularity bit
View Answer

Answer: d
Explanation: The granularity bit indicates whether the segment is page addressable.

5. If the Default operation size bit, D=1, the code segment operation size selected is
a) 8-bit
b) 16-bit
c) 32-bit
d) 64-bit
View Answer

Answer: c
Explanation: If D=1, the segment selected is 32-bit operand segment, else, it is a 16-bit operand segment.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. The segment descriptor contains
a) access rights
b) limit
c) base address
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The segment descriptors are 8-byte quantities containing access right or attribute bits along with the base and limit of the segments.

7. Which of the following is not a type of segment descriptor?
a) system descriptors
b) local descriptors
c) gate descriptors
d) none
View Answer

Answer: d
Explanation: The five types of segment descriptors of 80386 are:
1. Code or data segment descriptors
2. System descriptors
3. Local descriptors
4. TSS(task state segment) descriptors
5. Gate descriptors.
advertisement

8. The limit field of the descriptor is of
a) 10 bits
b) 8 bits
c) 16 bits
d) 20 bits
View Answer

Answer: d
Explanation: The limit field of the descriptor is of 20 bits.

9. The starting address of the segment in physical memory is decided by
a) physical memory
b) segment descriptors
c) operating system
d) base address
View Answer

Answer: c
Explanation: The base address that marks the starting address of the segment in physical memory is decided by the operating system and is of 32 bits.
advertisement

10. The total descriptors that the 80386 can handle is
a) 2K
b) 8K
c) 4K
d) 16K
View Answer

Answer: d
Explanation: 80386 can handle total 16K descriptors and hence segments.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microprocessors.

Here’s the list of Best Books in Microprocessors.

To practice all areas of Microprocessors, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.