Microprocessors Questions and Answers – Interrupts and Interrupt Service Routines

This set of Microprocessor Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Interrupts and Interrupt Service Routines”.

1. While CPU is executing a program, an interrupt exists then it
a) follows the next instruction in the program
b) jumps to instruction in other registers
c) breaks the normal sequence of execution of instructions
d) stops executing the program
View Answer

Answer: c
Explanation: An interrupt function is to break the sequence of operation.

2. An interrupt breaks the execution of instructions and diverts its execution to
a) Interrupt service routine
b) Counter word register
c) Execution unit
d) control unit
View Answer

Answer: a
Explanation: An interrupt transfers the control to interrupt service routine (ISR). After executing ISR, the control is transferred back again to the main program.

3. While executing the main program, if two or more interrupts occur, then the sequence of appearance of interrupts is called
a) multi-interrupt
b) nested interrupt
c) interrupt within interrupt
d) nested interrupt and interrupt within interrupt
View Answer

Answer: d
Explanation: If an interrupt occurs while executing a program, and the processor is executing the interrupt, if one more interrupt occurs again, then it is called a nested interrupt.
advertisement
advertisement

4. Whenever a number of devices interrupt a CPU at a time, and if the processor is able to handle them properly, it is said to have
a) interrupt handling ability
b) interrupt processing ability
c) multiple interrupt processing ability
d) multiple interrupt executing ability
View Answer

Answer: c
Explanation: The processor if handles more devices as interrupts then it has multiple interrupt processing ability.

5. NMI stands for
a) nonmaskable interrupt
b) nonmultiple interrupt
c) nonmovable interrupt
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: NMI is the acronym for nonmaskable interrupt.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

7. If any interrupt request given to an input pin cannot be disabled by any means then the input pin is called
a) maskable interrupt
b) nonmaskable interrupt
c) maskable interrupt and nonmaskable interrupt
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: A nonmaskable interrupt input pin is one which means that any interrupt request at NMI (nonmaskable interrupt) input cannot be masked or disabled by any means.

8. The INTR interrupt may be
a) maskable
b) nonmaskable
c) maskable and nonmaskable
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: the INTR (interrupt request) is maskable or can be disabled.
advertisement

9. The Programmable interrupt controller is required to
a) handle one interrupt request
b) handle one or more interrupt requests at a time
c) handle one or more interrupt requests with a delay
d) handle no interrupt request
View Answer

Answer: b
Explanation: If more than one interrupt request (INTR) occurs at a time, then an external chip called programmable interrupt controller is required to handle them.

10. The INTR interrupt may be masked using the flag
a) direction flag
b) overflow flag
c) interrupt flag
d) sign flag
View Answer

Answer: c
Explanation: If a microprocessor wants to serve any interrupt then interrupt flag, IF=1. If interrupt flag, IF=0, then the processor ignores the service.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microprocessors.

Here’s the list of Best Books in Microprocessors.

To practice all areas of Microprocessors, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.