Microprocessors Questions and Answers – Architecture of 8051

This set of Microprocessor Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Architecture of 8051”.

1. The register that may be used as an operand register is
a) Accumulator
b) B register
c) Data register
d) Accumulator and B register
View Answer

Answer: d
Explanation: In some instructions, the Accumulator and B register are used to store the operands.

2. The register that can be used as a scratch pad is
a) Accumulator
b) B register
c) Data register
d) Accumulator and B register
View Answer

Answer: b
Explanation: B register is used to store one of the operands for multiply and divide instructions. In other instructions, it may just be used as a scratch pad.

3. The registers that contain the status information is
a) control registers
b) instruction registers
c) program status word
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The set of flags of program status word contains the status information and is considered as one of the special function registers.
advertisement
advertisement

4. Which of the processor’s stack does not contain the top-down data structure?
a) 8086
b) 80286
c) 8051
d) 80386
View Answer

Answer: c
Explanation: The 8051 stack is not a top-down data structure, like other Intel processors.

5. The architecture of 8051 consists of
a) 4 latches
b) 2 timer registers
c) 4 on-chip I/O ports
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The architecture of 8051 consists of 4 latches and driver pairs are allotted to each of the four on-chip I/O ports. It contains two 16-bit timer registers.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. The transmit buffer of serial data buffer is a
a) serial-in parallel-out register
b) parallel-in serial-out register
c) serial-in serial-out register
d) parallel-in parallel-out register
View Answer

Answer: b
Explanation: The transmit buffer of serial data buffer is a parallel-in serial-out register.

7. The receive buffer of serial data buffer is a
a) serial-in parallel-out register
b) parallel-in serial-out register
c) serial-in serial-out register
d) parallel-in parallel-out register
View Answer

Answer: a
Explanation: The serial data register has two buffers. The transmit buffer is a parallel-in serial-out register and receive buffer is a parallel-in serial-out register.
advertisement

8. The register that provides control and status information about counters is
a) IP
b) TMOD
c) TSCON
d) PCON
View Answer

Answer: b
Explanation: The registers, TMOD and TCON contain control and status information about timers/counters.

9. The register that provides control and status information about serial port is
a) IP
b) IE
c) TSCON
d) PCON and SCON
View Answer

Answer: d
Explanation: The registers, PCON and SCON contain control and status information about serial port.
advertisement

10. The device that generates the basic timing clock signal for the operation of the circuit using crystal oscillator is
a) timing unit
b) timing and control unit
c) oscillator
d) clock generator
View Answer

Answer: c
Explanation: The oscillator circuit generates the basic timing clock signal for the operation of the circuit using crystal oscillator.

11. The registers that are not accessible by the user are
a) Accumulator and B register
b) IP and IE
c) Instruction registers
d) TMP1 and TMP2
View Answer

Answer: d
Explanation: The arithmetic operations are performed over the operands held by the temporary registers, TMP1 and TMP2. Users cannot access these temporary registers.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microprocessors.

Here’s the list of Best Books in Microprocessors.

To practice all areas of Microprocessors, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.