Microprocessors Questions and Answers – Bus Arbitration and Control

This set of Microprocessor Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Bus Arbitration and Control”.

1. Which of the following is an incorporated function to resolve interprocessor communication problems?
a) bus allotment and control
b) bus arbitration
c) priority resolving
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: To resolve the various bus contention and interprocessor communication problems, different hardware strategies and algorithms are worked out. These incorporated functions like bus allotment and control, bus arbitration and priority resolving into them.

2. The device that deals with the bus access control functions and bus handshake activities is
a) bus allotment controller
b) bus arbiter
c) priority resolver
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The bus arbiter or 8289 takes care of bus access control functions and bus handshake activities.

3. The clock generator delays the READY signal until the signal _________ goes low
a) DEN (active high)
b) DEN (active low)
c) AEN (active low)
d) AEN (active high)
View Answer

Answer: c
Explanation: If AEN (active low) is high, the clock generator delays the READY signal till the AEN (active low) goes low.
advertisement
advertisement

4. The bus controller relinquishes the bus if
a) READY (active low)
b) LOCK (active high)
c) CBRQ (active low)
d) BPRO (active high)
View Answer

Answer: b
Explanation: The bus controller does not relinquish (release its control on) the bus, till the LOCK (active low) input is low.

5. The signals that are used by the bus arbitration in the independent request method is
a) BREQ (active low)
b) BPRN (active low)
c) CBRQ (active low)
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The four active low signals, bus request (BREQ), bus priority in (BPRN), common bus request (CBRQ) and bus priority out (BPRO) are used for bus arbitration.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. The signal that is used to drive a priority resolving network that actually accepts the bus request inputs is
a) BREQ (active low)
b) BPRN (active low)
c) CBRQ (active low)
d) BPRO (active low)
View Answer

Answer: a
Explanation: The BREQ (active low) is used to drive a priority resolving network that actually accepts the bus request inputs from all the masters and derives the priority outputs which further drive the BPRN (active low) inputs of all the masters.

7. Which of the following is the simplest and cheapest method of bus arbitration?
a) daisy chaining
b) independent request
c) polling
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The daisy chaining method is the simplest one, as it has less hardware complexity.
advertisement

8. The method of bus arbitration that does not contain priority resolving network in it is
a) daisy chaining
b) independent request
c) polling
d) none
View Answer

Answer: a
Explanation: The daisy chaining method does not contain any priority resolving network, rather the priorities of all the devices are essentially assumed to be in sequence.

9. Which of the following is the fastest method of bus arbitration?
a) daisy chaining
b) independent request
c) polling
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The independent request scheme is quite fast because each of the masters can independently communicate with the controller.
advertisement

10. A set of address lines is driven by the controller in
a) daisy chaining
b) independent request
c) polling
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In a polling scheme, a set of address lines is driven by the controller to address each of the masters in sequence.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microprocessors.

Here’s the list of Best Books in Microprocessors.

To practice all areas of Microprocessors, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.