Microprocessors Questions and Answers – Interrupt Programming, Passing Parameters to Procedures, Handling Programs of Size More Than 64KB

This set of Microprocessors Interview Questions and Answers for freshers focuses on “Interrupt Programming, Passing Parameters to Procedures, Handling Programs of Size More Than 64KB”.

1. The method of defining the interrupt service routine for software is
a) same as that of hardware
b) difficult than hardware
c) easier than software
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: For both software and hardware, the method of defining the interrupt service routine is the same.

2. While programming for any type of interrupt, the interrupt vector table is set
a) externally
b) through a program
c) either externally or through the program
d) externally and through the program
View Answer

Answer: c
Explanation: The programmer must, either externally or through the program, set the interrupt vector table for that type preferably with the CS and IP addresses of the interrupt service routine.

3. To execute a program one should
a) assemble the program
b) link the program
c) apply external pulse
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: To execute a program, first assemble it, link it and then execute it. After execution, a new file RESULT is created in the directory. Then external pulse is applied to IRQ2 pin, and this will again cause the execution of ISR into the file.
advertisement
advertisement

4. Procedures are also known as
a) macros
b) segment
c) subroutines
d) none
View Answer

Answer: c
Explanation: Procedures are also known as subroutines.

5. Procedures, for their execution, require
a) input data
b) output data
c) constants
d) input data or constants
View Answer

Answer: d
Explanation: Procedures require input data or constants for their execution. Their data or constants may be passed to the subroutine by the main program.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. The technique that is used to pass the data or parameter to procedures in assembly language program is by using
a) global declared variable
b) registers
c) stack
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The techniques that are used to pass the data or parameter to procedures are by using global declared variable, registers of CPU, memory locations, stack, PUBLIC & EXTRN.

7. If a procedure is interactive, then
a) it accepts inputs directly from input devices
b) it uses global declared variable technique
c) it uses stack
d) it uses memory locations
View Answer

Answer: a
Explanation: If a procedure is interactive, then it accepts the inputs directly from input devices.
advertisement

8. For passing the parameters to procedures using the PUBLIC & EXTRN directives, it must be declared PUBLIC in the
a) subroutine
b) procedure
c) main routine
d) main routine and subroutine
View Answer

Answer: c
Explanation: For passing the parameters to procedures, it must be declared PUBLIC in the main routine and the same should be declared EXTRN in the procedure.

9. The technique to estimate the size of an executable program, before it is assembled and linked is
a) memory location technique
b) global variable technique
c) stack
d) none
View Answer

Answer: d
Explanation: There is no technique to estimate the size of an executable program before it is assembled and linked.
advertisement

10. To estimate the size of an executable program before it is assembled and linked, the programming methodology concerned is by writing
a) programs with more than one segment for data and code
b) programs with FAR subroutines each of size up to 64KB
c) programs with more than one segment for stack
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: By writing programs with more than one segment for data, code or stack or by writing programs with FAR subroutines each of size 64KB, the size of an executable program can be estimated.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microprocessors.

Here’s the list of Best Books in Microprocessors.

To practice all areas of Microprocessors for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.