Microprocessors Questions and Answers – Instruction Set of 8086/8088 – 2

This set of Microprocessors Interview Questions and Answers focuses on “Instruction Set of 8086/8088 – 2”.

1. The instruction, “INC” increases the contents of the specified register or memory location by
a) 2
b) 0
c) 1
d) 3
View Answer

Answer: c
Explanation: This instruction adds 1 to the contents of the operand and so increments by 1.

2. The instruction that subtracts 1 from the contents of the specified register/memory location is
a) INC
b) SUBB
c) SUB
d) DEC
View Answer

Answer: d
Explanation: The DEC instruction decrements the contents of a specified register/memory location by 1.

3. The instruction that enables subtraction with borrow is
a) DEC
b) SUB
c) SBB
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The SBB instruction subtracts the source operand and the borrow flag from the destination operand.
advertisement
advertisement

4. The flag that acts as Borrow flag in the instruction, SBB is
a) direction flag
b) carry flag
c) parity flag
d) trap flag
View Answer

Answer: b
Explanation: If borrow exists in the subtraction operation performed then carry flag is set.

5. In general, the source operand of an instruction can be
a) memory location
b) register
c) immediate data
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The source operand is the element which is data or data stored memory location on which operation is performed.

6. In general, the destination operand of an instruction can be
a) memory location
b) register
c) immediate data
d) memory location and register
View Answer

Answer: d
Explanation: Since the destination should be able to store the data, immediate data cannot be considered as a destination operand.

7. The instruction, CMP to compare source and destination operands it performs
a) addition
b) subtraction
c) division
d) multiplication
View Answer

Answer: b
Explanation: For comparison, the instruction CMP subtracts source operand from destination operand.
advertisement

8. During comparison operation, the result of comparing or subtraction is stored in
a) memory
b) registers
c) stack
d) no where
View Answer

Answer: d
Explanation: The result of subtraction operation is not stored anywhere during a comparison.

9. The instruction that converts the result in an unpacked decimal digits is
a) AAA
b) AAS
c) AAM
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All the ASCII adjust instructions give result in unpacked decimal form and so are called as “Unpacked BCD arithmetic instructions”.
advertisement

10. Which of the following is a mnemonic?
a) ADD
b) ADC
c) AAA
d) ADD & ADC
View Answer

Answer: c
Explanation: AAA is a mnemonic. It doesn’t have either a source or destination operand.

11. The instruction in which adjustment is made before performing the operation is
a) AAA
b) AAS
c) AAM
d) AAD
View Answer

Answer: d
Explanation: The AAD instruction converts two unpacked BCD digits in AH and AL to the equivalent binary number in AL. This adjustment must be made before dividing the two unpacked BCD digits.

12. The expansion of DAA is
a) decimal adjust after addition
b) decimal adjust before addition
c) decimal adjust accumulator
d) decimal adjust auxiliary
View Answer

Answer: c
Explanation: This instruction performs conversion operation.

13. The instruction that is used to convert the result of the addition of two packed BCD numbers to a valid BCD number is
a) DAA
b) DAS
c) AAA
d) AAS
View Answer

Answer: a
Explanation: In this conversion, the result has to be only in AL.

14. The ROR instruction rotates the contents of the destination operand to
a) left
b) right
c) left and then right
d) right and then left
View Answer

Answer: b
Explanation: ROR stands for Rotate Right without carry. so, the instruction rotates right.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microprocessors.

Here’s the list of Best Books in Microprocessors.

To practice all areas of Microprocessors for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.